Knežević: Vlada je kriva za bezakonje u prodaji DKP-a

Marković optužuje tužiteljku Radović da krši zakon
243 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Boris Pejović
Velibor Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2016. 16:00h

Predstavnik manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Podgorica Žarko Knežević optužio je juče bivše ministre poljoprivrede - Milutina Simovića, Tarzana Miloševića i Petra Ivanovića, nekadašnjeg ministra ekonomije Branka

Vujovića i bivšeg predsjednika Upravnog odbora DKP-a Miodraga Miška Vukovića za nezakonito postupanje tokom prodaje imovine DKP-a u stečaju.

Zastupnik osumnjičenih u predmetu DKP-a, advokat Velibor Marković, kazao je da je Knežević to rekao juče svjedočeći u Specijalnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Stojankom Radović. Radović istražuje kupoprodaju nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Knežević je tužiteljki kazao da su u tom navodno nezakonitom poslu učestvovali i Grad Podgorica, Vlada, država i da iza toga stoji “jedan čovjek koji je siva eminencija”.

Ispričao joj je da nema nikakvih neposredih saznanja o postupku prodaje imovine DKP-a, osim onoga što je saznao iz dokumentacije.

Marković je juče nakon saslušanja ponovo optužio tužiteljku Radović da krši zakon, jer odbija da mu uruči rješenje kojim je navodno odbijen njegov zahtjev za izuzeće tužiteljke, a koji je podnio 6. maja.

“Još šestog maja 2016. godine podnio sam zahtjev za izuzeće specijalne tužiteljke Stojanke Radović, zbog očigledne sumnje u njenu nepristrasnost i objekivnost. Iako mi je tog dana usmeno saopštila da je moj zahtjev za njeno izuzeće navodno odbijen i danas sam tražio uručenje odluke. Međutim, navedena tužiteljka uporno odbija da mi uruči odluku. To me navodi na sumnju da po mom zahtjevu nikada nije odlučeno, iako je bila zakonska obaveza da se prekine svaka radnja u predmetu dok se ne odluči po zhatjevu”, pojasnio je advokat jednog od osumnjičenih u tom predmetu, bivšeg direktora Zetagradnje Miloša Stojanovića.

Marković je rekao da je Radović izvodila brojne dokazne radnje u tom predmetu, uprkos tome što je on prije duže od mjesec dana tražio njeno izuzeće.

“Kada sam danas zatražio da mi se uruči odluka, saopštila mi je da je nije donijela ona nego njen rukovodilac Milivoje Katnić. Međutim, kakav god da je ishod po mom zahtjevu, odluku ne uručuje on, nego se ona vraća postupajućem tužiocu koji je dužan da mi je uruči uz dostavnicu o prijemu sa mojim potpisom. Prema tome ovdje se nastavlja sa grubim kršenjm i zluopotrebama zakona. Ne znam da li je tužilac uopšte imao pravo da izvodi radnje, s obzirom da ne znam kakav je ishod po mom zahtjevu, zbog toga što tužiteljka Radović odbija da mi uruči odluku ako je ona uopšte donesena”, kazao je Marković.

Za navodne nezakonitosti osumnjičen je i stečajni upravnik bivšeg DKP-a Veselin Raičević.

Bonus video: