CR7 na putu "vatrenih" ka slavi

59 pregleda 5 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: Reuters
Luka Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2016. 14:21h

Fudbalska euforija u Hrvatskoj nakon pobjede nad Španijom i biranja „lakšeg puta” do završnice Eura pomiješala se sa oprezom, možda pomalo i strahom, kada im je Islanđanin Traustason golom Austrijancima u 4. minutu sudijske nadoknade na noge poslao Portugalce i Kristijana Ronalda.

Zašto Hrvati nisu spokojni, uprkos zastrašujućoj formi na Euru? Poraženi su, naime, na sva tri meča sa Portugalcima do sada nisu im dali ni gol. Na Euru 1996. izgubili su sa 3:0, nešto bolje su prošli i u dva prijateljska meča igrana 2005. (2:0) i 2013. godine (1:0).

"Pa šta, nikada nismo pobijedili ni Španiju, pa smo to prekinuli. Možda je sada na redu da srušimo Portugal", kaže golman Hrvatske Danijel Subašić.

O glavnom portugalskom adutu Kristijanu Ronaldu, jedinom igraču u istoriji koji je pogađao na četiri različita evropska prvenstva, čuvar mreže Monaka nije želio previše da govori.

"Dosta priče o njemu. Gledamo ga svako malo na televizoru", uz osmijeh je poručio Subašić.

Fantastičnim partijama u grupi, pa čak i bez ponajboljih „štihova”, Modrića i Mandžukića, Hrvatska je pokazala, ili najavila, da nema te prepreke koju ne može da preskoči.

Generacija koja već osam godina pokušava da izađe iz sjenke popularnih „vatrenih”, broznanih sa Mundijala 1998, večeras u Lansu na stadionu „Boler-Delelis” polaže - ispit generacije.

"Završili smo prvi u grupi, pa neka Portugal razmišlja o nama", kaže Ivan Rakitić, vezista Barselone.

Portugalci su se provukli u prvoj fazi, u na papiru jednoj od najlakših grupa Eura osvojili su tri boda, nisu čak ni zabilježili pobjedu.

Uprkos remijima sa Islandom, Austrijom i Mađarskom, Portugalci pucaju od samopouzdanja pred prvu „nokaut” utakmicu na turniru.

"Iskreno, mnogo smo ambiciozni. Postavili smo sebi visok cilj i želimo da idemo skroz do kraja. Biće teško protiv Hrvatske, ali vjerujem da idemo dalje. Oni imaju jedan dan odmora više, ali mi smo profesionalci i brzo ćemo se oporaviti", kaže Nani, jedan od najboljih igrača Portugala.

Iz Lansa su dva puta. Jedan prema Marseju i četvrtfinalu, drugi nazad u domovinu. U Lisabon ili u Zagreb...

Bonus video: