Euregzit

"Svi dolaze na šampionat sa jednom željom: ne da odigraju tri meča i odu kući, već da trijumfuju. Naš cilj je da osvojimo trofej", kaže Bejl
1 komentar(a)
Nil Tejlor, Garet Bejl i Aron Ramzi, Foto: Reuters
Nil Tejlor, Garet Bejl i Aron Ramzi, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2016. 12:15h

Građani Velike Britanije su na referendumu u četvrtak izglasali napuštanje Evropske unije. Dvije noći kasnije, htjela – ne htjela, prva od tri britanske reprezentacije koje su došle u Francusku, moraće da napusti Evropsko prvenstvo. Vels ili Sjeverna Irska – pitanje je sad.

U maju 2011. godine dvije selekcije su nastupale na Kupu nacija, takmičenju koje je u Dablinu okupilo četiri ostrvska tima, sa izuzetkom Engleske. Na stadionu Aviva, kapaciteta 51.000 stolica, njihov meč je gledalo – 529 gledalaca. Donekle razumljivo, ako se zna da su se sastale 64. i 115. reprezentacija sa Fifine rang liste.

U međuvremenu, „zmajevi“ i „zeleno-bijela armija“ su rasli (trenutno 25. i 26. na listi), i u tolikoj mjeri narasli da su debitantska učešća na finalnim turnirima evropskih šampionata ukrasili prolazom u osminu finala. I učinili da će njihov okršaj na Parku prinčeva bez daha pratiti cio (fudbalski) svijet.

"Ovo su stara britanska posla. Mi smo strastveni narodi, volimo da pjevamo i da podržavamo svoje timove", kaže Velšanin Geret Bejl, koji je zadržao dječački entuzijazam, iako je u dresu Reala pregurao dosta toga, uključujući i proslavu dvije titule evropskog klupskog šampiona. Zašto im ne bi pridružio i reprezentativnu?

"Svi dolaze na šampionat sa jednom željom: ne da odigraju tri meča i odu kući, već da trijumfuju. Naš cilj je da osvojimo trofej", dodao je napadač Reala.

Odlučno i hrabro od Bejla, nema šta. Baš kako je i odigrao u grupnoj fazi na Euru, sa tri gola – po jednom je zatresao mrežu Slovačke, Engleske i Rusije - oduševljavajući navijače „zmajeva“.

"Nevjerovatni su. Na sreću, i dalje smo u prilici da ih činimo ponosnim".

Ponos, zajedništvo, upornost, nepokolebljiva vjera koja prelazi u fanatizam, su odlike koje Velšani dijele sa večerašnjim rivalom

"Imaju sličan timski duh kao i mi", reći će Bejl.

Sa druge strane, dva britanska tima ne razlikuje samo boja dresova. „Zmajevi“ su uz Mađare najefikasniji tim Eura, sa šest pogodaka. Sjeverna Irska, koja je dva puta zatresla mrežu Ukrajine, se u tri meča grupne faze praktično nije družila sa loptom, imajući je u posjedu – 28,5%! U porazima od Poljaka i Njemaca, izabranici selektora Majkla O’Nila su ukupno šutirali jednom u okvir gola.

"Defanzivniji su od nas. Biće teško da probijemo njihovu odbranu".

Velšani se uzdaju u Bejla, Sjeverni Irci u...

"Srce i volju", kaže napadač „zeleno-bijele armije“ Kajl Laferti.

"Iskreno vjerujemo da uz malu pomoć sreće, možemo da dobijemo svakog".

A Sjeverna Irska nije pobijedila Vels od 23. maja 1980. godine, kada je bila uspješnija na Britanskom šampionatu. Otada je odigrano osam utakmica, uključujući i posljednju, prijateljskog karaktera, 24. marta u Kardifu, završenu miroljubivo (1:1).

"Znamo sve o njima. Imaju nekoliko igrača svjetske klase. Biće zanimljivo ko će iskazati veću želju. Mislim da možemo do vrha".

Došlo je vrijeme da Velšani i Sjeverni Irci mogu u fudbalu da se prave – Englezi.

Engleska vodi 15-6 u pobjedama

Vels i Sjeverna Irska prvi put su igrali 31. marta 1954. na Britanskom šampionatu, kada su bili bolji Irci (2:1).

Nakon toga, dvije selekcije su se sastale 33 puta, a uspješniji su bili „zmajevi“ sa 15 pobjeda. Dvanaest mečeva završeni su remijima, a šest puta je trijumfovala „zeleno-bijela armija“.

Posljednje takmičarske utakmice upriličili su u kvalifikacijama za Mundijal 2006 – u Kardifu je bilo 2:2, a u Belfastu 3:2 za Velšane.

Vjerovatni sastavi

Vels: Henesi - Ganter, Čester, Vilijams, Dejvis, Tejlor - Remzi, Ledli, Alen - Bejl, Robson-Kanu.

Sjeverna Irska: Mekgovern - Hjuz, Katkart, Mekoli, Dž. Evans - Meklaflin, Norvud, K. Evans, Dejvis, Dalas - Vord.

Bonus video: