Čekajući buđenje golgetera

Levandovski, najbolji strijelac kvalifikacija za Euro, prošle godine je u sedam takmičarskih i prijateljskih mečeva postigao 11 golova. Otada, u šest, uključujući i tri u Francuskoj – nijedan.
0 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: Reuters
Robert Levandovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2016. 10:05h

„Terra incognita“. Osmina finala Eura je nepoznata zemlje za Poljake i Švajcarce, prvi put učesnike nokaut runde završnih turnira kontinentalnih šampionata.

Kao što je za Roberta Levandovskog nepoznanica kako je u 2016. zatresti mrežu u reprezentativnom dresu. Najbolji strijelac kvalifikacija za Euro je prošle godine u sedam takmičarskih i prijateljskih mečeva postigao 11 golova. Otada, u šest, uključujući i tri u Francuskoj – nijedan.

"Pogodiće u osmini finala", miran je i strpljiv poljski selektor Adam Navalka pred duel u Sent Etjenu.

"To što do sada nije dao gol uopšte nije problem. On mnogo radi na terenu i utiče na to kako igramo".

Igra Navalkinog tima, dijelom i zbog golgeterskog posta Levandovskog, se preobrazila. Najefikasnija reprezentacija kvalifikacija, sa 33 pogotka u 10 mečeva, na Euru je samo dva puta pogodila metu. Ali, u grupi nije dozvolila Sjevernim Ircima, Njemcima i Ukrajincima da joj zatresu mrežu. Ako se „orlovi“ i četvrti put zaredom odbrane, imaće makar remi u džepu i penale...

"Tri puta sam sa Renom igrao na ovom stadionu i sva tri meča su završena neriješeno", prisjetio se krilni igrač Kamil Grosicki.

"Sada nam remi neće biti dovoljan. Ići ćemo na pobjedu!"

Kao i Poljska, i Švajcarska je jeftino „platila“ učešće u osmini finala, sa po jednim golom u mečevima sa Albanijom i Rumunijom. Pri tom, imena napadača Harisa Seferovića i Bril-Donalda Embolea nisu na listi strijelaca.

"Rekao sam mnogo puta da mi nije toliko bitno da li će špicevi da postižu golove", kazao je na posljednjoj pres konferenciji uoči meča švajcarski selektor Vladimir Petković.

"Ne smijemo da ih previše pritiskamo. Cio tim učestvuje u stvaranju gol šansi. Prije ili kasnije, nešto će kliknuti i oni će zatresti mrežu", dodao je Petković.

Više od forme svojih, 52-godišnjeg Sarajliju brine kvalitet protivničkih napadača.

"Levandovski i Milik su svjetska klasa. Poštujemo ih, ali ih se ne bojimo".

Tek u četvrtom nastupu na Euru, „časovničari“ su prvi put prošli grupnu fazu.

"Otvorili smo ulazna vrata i zatvorili ih. Sada se nalazimo pred drugim vratima. Želimo da ih do kraja šampionata otvorimo što više".

Sastavi

Poljska: Fabijanski - Pišček, Glik, Pazdan, Jedržejčik - Blaščikovski, Krihovijak, Zjelinski, Grosicki - Milik, Levandovski.

Švajcarska: Zomer - Lihtštajner, Šar, Đuru, Rodrigez - Behrami, Džaka, Džemaili - Šaćiri, Embolo, Mehmedi.

Bonus video: