Robijaši će plaćati struju koliko kaže Miljan Perović

Plaćaće oni koji u ćelijama imaju televizore, radio aparate, frižidere, rešoe, klima uređaje...
21 komentar(a)
brojila, strujomjer, Foto: Jelena Jovanović
brojila, strujomjer, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 24.06.2016. 17:50h

Spuški i bjelopoljski zatvorenici plaćaće struju ukoliko u ćelijama imaju tehničke uređaje.

To je odlučeno novim Pravilnikom o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, koji je nedavno stupio na snagu.

Tim dokumentom predviđeno je da visinu računa određuje rukovodilac zatvora, u ovom slučaju Miljan Perović, direktor ZIKS-a.

Pravilnikom nije definisano na osnovu čega će Perović moći da utvrdi koliko je koji zatvorenik potrošio struje, ali ni kako će inkasanti iz zatvora naplaćivati dug od robijaša.

Osuđenici, koji još nijesu počeli da plaćaju struju, tvrde da će im nameti biti visoki i da će se obračunavati po uređaju, a ne stvarnom utrošku. “Već su dolazili da popišu sve tehničke uređaje i imaju precizne podatke koji zatvorenik je unio rešo, koji ventilator, klimu, frižider, televizor, radio... Sada će računati po potrošaču, dakle onaj čiji je rešo plaćaće najmanji račun, a onaj osuđenik čija je recimo klima, najveći”, kazao je sagovornik iz zatvora.

Robijaš tvrdi i da je uprava ZIKS-a već napravila plan kako da se izbori sa neredovnim platišama: “Novac za utrošenu struju skidaće nam sa depozita. To su računi na kojima je novac od kog kupujemo namirnice u zatvorskoj prodavnici. Ukoliko neki osuđenik ne bude imao novca da plati račun za struju, zaplijeniće njegov tehnički uređaj i staviti ga u magacin dok se račun ne plati. Tako su nam objasnili.”

Iz Ministarstva pravde “Vijestima” su odgovorili da su ZIKS-u proslijedili pitanja - na koji način će utvrđivati koliko je koji robijaš dužan za struju, kako će se računi naplaćivati, ko će raspolagati novcem.

Čaršave im mijenjaju dva puta mjesečno, ali moraju biti uredni

Sobe robijaša moraju biti uredne, kreveti namješteni, a njihove lične stvari “uredno odložene u ormariću za garderobu”.

To je takođe jedno od pravila koje zatvorenici moraju poštovati, a predviđeno je da ljekari ili medicinski tehničari jednom sedmično kontrolišu higijenu prostorija u kojima osuđenici borave.

Posteljinu im mijenjaju dva puta mjesečno, a po potrebi i češće.

Pravilnikom je predviđeno da odjeća i obuća zatvorenika mora biti uredna, čista, udobna i da mora odgovarati klimatskim uslovima. Na garderobi ne smije biti simbola, aplikacija, ni natpisa političke, vjerske, navijačke i seksualne sadržine. Zabranjeno im je da međusobno razmjenjuju ili poklanjaju jedan drugom odjeću i obuću.

Bonus video: