A gdje je Crna Gora?

Austrija, Rusija i Švedska, koje su bile mnogo bolje od Crne Gore u kvalifikacijama, osvojile zajedno tri boda na Euru.
81 pregleda 14 komentar(a)
Švedska - Crna Gora, Foto: Savo Prelevic
Švedska - Crna Gora, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 24.06.2016. 12:10h

Tri od četiri najgore selekcije na Evropskom prvenstvu, bile su u grupi sa Crnom Gorom u kvalifikacijama za Euro.

Švedska, Rusija i Austrija zajedno su u Francuskoj osvojile tri boda - svaka po jedan. I vratile su kući nakon prve faze...

Slabija od njih bila je samo Ukrajina, jedina selekcija koja nije osvojila ni bod, nije postigla ni gol na Euru. Češka i Rumunija su takođe razočarale, osvojile su samo po bod...

Šest mjeseci ranije, Austrija, Rusija i Švedska „prošetale” su se do prve tri pozicije u našoj grupi kvalifikacija. Crna Gora, koja je djelovala iz sjenke i tražila potencijalno iznenađenje, nije bila nikakva prepreka. Austrijanci i Rusi su se direktno plasirali na Euro, Švedska kroz baraž sa Danskom.

A protiv tri selekcije koje su zajedno osvojile tri boda na Evropskom prvenstvu, Crna Gora je u kvalifikacijama, na šest utakmica, osvojila samo jedan - protiv Švedske u Podgorici (1:1). Od Austrije smo poraženi i u Beču (1:0) i pod Goricom (3:2), od Rusije u Moskvi (2:0) i službeno pod Goricom, te od Šveđana u Stokolmu (3:1).

Crna Gora je na kraju kvalifikacija imala 17 bodova manje od Austrije, devet od Rusije i sedam od Švedske.

Iako je u fudbalu teško porediti razdoblja i povlačiti paralele između različitih utakmica, a kamoli različitih takmičenja, cijeli ciklus „Francuska 2016”, od početka kvalifikacija do završnog turnira koji se igra ovih dana, pokazao je, zapravo, koliko je Crna Gora daleko od gornjeg doma evropskog fudbala.

Selekcije koje su se sa nama poigravale u grupi daleko su od superslila - Šveđani u prve dvije utakmice na Euru nisu došli u poziciju ni da šutnu na gol, Rusi su toliko razočarali da im je čak i ministar sporta zamjerio na „nedostatku kvaliteta i želje”, dok su Austrijanci nakon vrhunskih kvalifikacija na Euru izdušili kao balon...

U osmini finala će igrati Vels, Sjeverna Irska i Island, reprezentacije koje smo nekada pobjeđivali. Gdje su oni sada, a gdje smo mi?

U osmini finala Evropskog prvenstva igraće pet reprezentacija koje je Crna Gora svojevremeno pobjeđivala, u kvalifikacionim ili prijateljskim mečevima - Island, Mađarska, Švajcarska, Vels i Sjeverna Irska. Među najboljih 16 u Evropi su i reprezentacije sa kojima je Crna Gora nekada sasvim ravnopravno igrala, poput Poljske i Republike Irske.

Gdje su oni sada, a gdje smo mi? Odgovor daje rang-lista Fife...

Kvalifikacije za Mundijal u Rusiji 2018, koje počinju u septembru, prilika su da se krene od početka, sa novim selektorom koji je već na prijateljskim mečevima (uprkos slabijim rezultatima) pokazao da ima ideju, da ima viziju, jedino je pitanje da li će imati vremena, ali i kvalitetnih (i zdravih) fudbalera da je sprovede.

Dvije reprezentacije iz naše grupe kvalifikacija za naredni Mundijal igrale su na Euru, jedna i dalje igra... Poljska je pokazala koliko je jaka i koliko je sazrela, preko Švajcarske može čak i u četvrtfinale.

Rumunija je ispala u grupi, pokazala je da može da parira čak i Francuskoj, ali da ima veliki problem kada ona treba da napadne, dominira i pobijedi. Zato je izgubila od Albanije... Izdanja Poljaka i Rumuna na Euru sigurno će pomoći Ljubiši Tumbakoviću u pripremi utakmica.

Povratak na nivo iz 2010. i 2011. biće, međutim, mukotpan i težak. Crna Gora je tada bila u predvorju Evropskog prvenstva, i to onog „pravog”, od 16 reprezentacija, a sada je u trećoj klasi evropskih timova, za Velsom kasni bar četiri godine...

Bonus video: