FENOMEN IZ SJEVERNE IRSKE

Vil Grig - napadač koji ne igra, a koga se plaše sve odbrane

"Naravno da znam ko je Vil Grig, njegov sam veliki fan. Nadam se da ćemo razmijeniti dresove", rekao je njemački reprezentativac Mats Humels
1 komentar(a)
Vil Grig, Foto: Www.irishfa.com
Vil Grig, Foto: Www.irishfa.com
Ažurirano: 04.04.2019. 20:56h

"Ako ste ljubitelj fudbala, a ne znate ko je Vil Grig, onda živite u podrumu ".

Ovako engleski "Miror" piše o fenomenu koji je zapalio Evropu tokom Eura u Francuskoj.

Ukratko, Vil Grig je reprezentativac Sjeverne Irske, napadač Vigana, koji do sada na šampionatu Evrope nije odigrao ni sekund, ali od koga drhte i koga se plaše odbrane svih ekipa.

Vil Grig je postao euro-senzacija zbog pjesme koja odjekuje stadionima na kojima igra Sjeverna Irska i ulicama gradova, u kojima gostuju navijači iz te zemlje.

"Will Grigg's on fire, your defence terrified", pjevaju Irci gdje god se pojave, po melodiji dens hita iz 90-ih godina "Freed from desire", italijanske pjevačice Gale.

"Zarazna" navijačka pjesma, u spektakularnoj izvedbi pripadnika "gawa" (Green and white army - zeleno-bijela armija), postala je nezvanična himna Evropskog prvensva, a Vil Grig fudbaler za koga su čuli svi i o kome pričaju svi..

"Naravno da znam ko je Vil Grig, njegov sam veliki fan. Nadam se da ćemo razmijeniti dresove. Svidja mi se pjesma, zaista je zarazna, uživanje je slušati", kazao je defanzivac Njemačke Mats Humels, dan uoči duela sa Sjevernom Irskom.

Na tom meču, irski navijači su deset minuta bez prestanka pjevali i skakali u ritmu navijačkog hita.

Tvorac ovog fenomena je, međutim, navijač Vigana Šon Kenedi, koji je iz zabave prvi put otpjevao sada već čuvene stihove "Will Grigg's on fire, your defence terrified", okačio snimak na jutjub i - ušao u legendu.

Navijači Vigana počeli su na taj način da poozdravljaju 25-godišnjeg Giga, koji je prošle sezone zaista bio "on fire", jer je sa 25 golova bio najzaslužniji što je njegov tim izborio plasman iz treće u drugu englesku ligu.

Iz Vigana je došao do reprezentacije, odigrao osam mečeva i postigao jedan gol, ali još nije dobio ni minut na Evropskom prvenstvu.

Selektor Majkl O'Nil ostao je "gluv" na popularnost i skandiranje sa tribina.

Možda je protiv Velsa, u subotu u osmini finala, šansa za Vila Griga.

Igrao, ne igrao - stadionom će odjekivati " Will Grigg's on fire..."