MOK pozdravio suspenziju za dizače tegova iz Rusije, Belorusije i Kazahstana

3 komentar(a)
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti", Arhiva "Vijesti"
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti", Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2016. 17:51h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozdravio je danas odluku Međunarodne federacije dizanja tegova (IWF) koja je suspendovala Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan sa predstojećih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

IWF je juče na godinu suspendovala Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, pošto je u svakoj od tih zemalja otkriveno najmanje po tri doping prekršaja u ponovljenim testiranjima uzoraka sportista sa Igara u Pekingu 2008. i Londonu četiri godine kasnije.

MOK je naveo da će prihvatiti tu odluku i da će ta mjera biti potvrđena kada stignu rezultati ponovljenih testiranja diskvalifikovanih sportista.

"MOK pozdravlja jak signal koji je poslala IWF. Na olimpijskom samitu početkom nedjelje istakli smo odgovornost međunarodnih federacija u uspostavljanju kriterijuma za sportiste. MOK trenutno radi kako bi se osiguralo da svi disciplinski postupci budu okončani prije početka Igara u Riju, kako bi federacije mogle da nametnu kazne prije tog takmičenja", navodi se u saopštenju.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko kritikovao je odluku IWF.

"Kako možete da kaznite ekipu koja će učestvovati na Igrama 2016. godine zbog prekršaja iz 2008. i 2012. godine?", rekao je Mutko agenciji R-Sport.

IWF je saopštila da je trenutno 20 sportista privremeno suspendovano zbog pozitivnih doping rezultata u ponovljenim testiranjima sa Igara u Pekingu i Londonu.

Među pozitivnim testovima iz Londona je sedam osvajača medalja, uključujući i dvostrukog olimpijskog šampiona Ilju Iljina iz Kazahstana.

Bonus video: