Marović založio đedovinu

Hipoteka na nešto manje od 2.000 kvadrata na Jazu u vlasništvu Svetozara i njegovog brata Dragana, upisana je juče u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine
56 pregleda 32 komentar(a)
Svetozar Marović (Novina)
Svetozar Marović (Novina)
Ažurirano: 23.06.2016. 13:45h

Svetozar Marović založio je oko 13.000 kvadrata đedovine na Jazu i rodnom selu Krimovici, kao garanciju da će državu obeštetiti i u roku od godinu uplatiti 1.100.000 eura zbog malverzacija u Budvi.

Na tu cifru obavezao se Sporazumom o priznanju krivice, koji je zaključio sa Specijalnim tužilaštvom.

Hipoteka na nešto manje od 2.000 kvadrata na Jazu u vlasništvu Svetozara i njegovog brata Dragana, upisana je juče u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Dan ranije to je učinjeno i na oko 11.000 kvadrata zemlje u grbaljskom selu Krimovica, u vlasništvu Svetozara i njegovih bliskih rođaka.

“Hipoteka I reda u iznosu od 1.096.481.39 eura u korist Države Crne Gore, radi obezbjeđenja potraživanja hipotekarnog povjerioca po osnovu budućeg zaključenog sporazuma o priznanju krivice, prema kojem je imenovani dužan uplatiti na račun budžeta Crne Gore u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude, sa zabilježbom zabrane otuđenja opterećenja i davanja u zakup bez pismene saglasnosti sa dejstvom ekstenzivnosti hipoteke kao založnog prava, te pristankom na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja”, piše u založnoj izjavi, upisanoj kao teret u katastarsku evidenciju na zemljišne parcele porodice Marović.

Funkcioner DPS-a pred tužiocima je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura, u osam korupcionaških predmeta.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koji čekaju odluku podgoričkog Višeg suda.

Nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore, prema prvom sporazumu priznao je krivicu u slučajevima izgradnje platoa na Jazu, TQ Plaze i prodaje zemlje uz Jadransku magistralu i obavezao se da u humanitarne srhe uplati 50.000 eura i odleži 30 mjeseci u zatvoru.

Krivicu je, prema drugom sporazumu, preuzeo u predmetima Copyright, Otpadne vode, Krapina, Donji Bulevar i Property, i pristao na dodatnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci, uplatu od još 50.000 eura u dobrotvorne svrhe i da državu obešteti sa 1.100.000 eura.

Marović nije mogao da kao garanciju založi stan, koji se vodi na njegovo ime, jer je pod hipoteom Prve banke na ime kredita od 577.000 eura.

Takođe, nije mogao ni da založi stan u kome živi sa suprugom Đorđinom, jer je prije nekoliko mjeseci taj dupleks založen kao garancija da će njegov sin Miloš državi vratiti 385.000 eura.

Miloš je takođe sa Specijalnim tužilaštvom postigao dogovor - priznao krivicu u slučaju nezakonite kupoprodaje 26.000 kvadrata na Jazu i zauzvrat “dobio” da odleži 12 mjeseci u zatvoru.

Osim stana od 287 kvadrata u kome žive njegovi roditelji, Miloš je kao garanciju da će vratiti novac ponudio i stan prijatelja od 38 kvadrata i 3.000 kvadrata zemlje u kotorskom mjestu Vranovići, vlasništvo firme njegovog poslovnog saradnika.

Bonus video: