Reagovali su blagovremeno

Ona je istakla da i u svijetu postoji znatan stepen smrtnosti novorođenčadi usljed neonatalne sepse i navela primjer četiri bebe iz Mostara, koje su preminule zbog infekcije
168 pregleda 9 komentar(a)
Lidija Banjac, Foto: Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković
Lidija Banjac, Foto: Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.06.2016. 12:10h

Neonatologica Instituta za bolesti djece dr Lidija Banjac kazala je da su bjelopoljski ljekari blagovremeno uputili bebe iz bjelopoljskog porodilišta u Klinički centar, pod sumnjom na neonatalnu sepsu.

Ona je rekla i da im je pedijatrica Jela Cimbaljević već uključila odgovarajuću terapiju po protokolu za tu bolest.

To je izjavila u Višem sudu u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima optuženim zbog infekcije pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

“Na osnovu dokumentacije koja je pratila bebe prilikom njihovog prijema u Podgoricu, moglo se zaključiti da se radi o ranoj neonatalnoj sepsi, a da bi se ona utvrdila morale su se uraditi analize hemokulture čiji nalaz se kod nas, nažalost, čeka od sedam do deset dana“, kazala je Banjac .

Na pitanje oca bebe Karišik - zbog čega je savjetovala roditelje da izbjegavaju kontakt sa medijima, Banjac je odgovorila da se slučaju poklonila velika medijska pažnja, a da se “o tome moglo govoriti tek kada struka kaže svoju zadnju riječ”.

Ona je istakla da i u svijetu postoji znatan stepen smrtnosti novorođenčadi usljed neonatalne sepse i navela primjer četiri bebe iz Mostara, koje su preminule zbog infekcije.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar.

Bonus video: