U Nikšiću i Beranama obilježen "Olimpijski dan"

“Cilj današnjeg događaja je da predstavi i pokaže Nikšić kao grad sporta, ali i sportista koji poštuju Olimpijske vrijednosti. Olimpizam je životna filozofija kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu, kvaliteti tijela, volje i uma. Olimpizam spaja sport sa kulturom i obrazovanjem"
73 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić olimpijski dan, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Nikšić olimpijski dan, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.06.2016. 14:15h

Crnogorski olimpijski komitet je danas u Nikšiću i Beranama, na gradskim trgovima, u saradnji sa dvije opštine, obilježio Olimpijski dan, rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta.

„Olimpijski dan obilježava se svake godine u više od 160 zemalja kao rođendan modernih Olimpijskih igara koje su nastale 1894. godine. Misija Olimpijskog dana je promocija zdravih stilova života, sporta i fizičke aktivnosti, kulture, obrazovanja, tolerancije, prijateljstva fer pleja… jednom riječju olimpijskih vrijednosti”, navodi se u saopštenju Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Gradski park u Nikšiću „okupirali“ su mladi sportisti koji su željeli sugrađanima da skrenu pažnju na zdrave stilove života i bavljenje sportom. Igrao se fudbal, odbojka, tenis, rukomet, mladi karatisti, džudisti i bokseri su pokazali svoje umijeće, bili su tu i biciklisti, a na kraju su svi napravili urbani vrt u obliku olimpijskih krugova ispred Gradske kuće u parku i posadili stotinu petunija.

“Cilj današnjeg događaja je da predstavi i pokaže Nikšić kao grad sporta, ali i sportista koji poštuju Olimpijske vrijednosti. Olimpizam je životna filozofija kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu, kvaliteti tijela, volje i uma. Olimpizam spaja sport sa kulturom i obrazovanjem”, kazala je Ana Petrović iz biciklističkog kluba “Perun”, koja je inicijator događaja.

Mlade, a njih je bilo oko 200 iz dvadesetak sportskih klubova, ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta podzdravio je Ranko Jovović, a Milan Korać, sekretar Sekretarijata za sport, mlade i socojalno staranje, izrazio je nadu da se među okupljenom omladinom nalaze budući olimpijci.

Svoj doprinos obilježavanju Olimpijskog dana dali su članovi atletskog kluba “Nikšić”, BK “Perun”, košarkaškog, fudbalskog i odbojkaškog kluba “Sutjeska”, karate kluba “Onogošt”, rukometnog kluba “Čelik”, džudo kluba “Trebjesa”, ženskog odbojkaškog kluba “Nikšić”, odbojkaškog kluba “Nice volley”, teniskog kluba “Sutjeska”, triatlon kluba “Nikšić”, PSD “Javorak”, OO Crvenog krsta Nikšić, bokserskog kluba “Žarko Mijatović”, ekološkog kluba hortikulture “Bajice, klub vojnih planinara “Kapetan” i parabiciklističkog kluba “Fleš”.

Učešće u Beranama uzeli su Košarkaški klub Lim, Stonoteniski klub Budim, Džudo klub Berane, Orijentiring klub Berane, Fudbalski klub Berane, Omladinski fudbalski klub Berane i Ženski rukometni klub Berane.

"U skladu sa motom ovogodišnjeg Olimpijskog dana “Pobjednici su među nama”, ovu manifestaciju posvetili smo našim najmlađima koji tek počinju da treniraju. Ne tako davno, prije nešto više od decenije, naše rukometašice su počele sa treningom, naši vaterpolisti učili da plivaju, Danka Kovinić je prvi put uzela reket u ruke, Milivoj Dukić se zaljubio u brodove, Slađana Perunović je ugledala atletsku stazu, a već u avgustu ponosno će predstavljati Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Riju. Među djecom koja danas prave prve sportske korake kriju se novi šampioni, koji će po uzoru na starije uz ogroman trud, odricanja dosanjati olimpijski san. Pobjednici su među nama!", stoji u saopštenju COK-a.

Bonus video: