Ibrina labudova pjesma na Azurnoj obali

0 komentar(a)
Ibrahimović i Hamren, Foto: Reuters
Ibrahimović i Hamren, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2016. 14:30h

Švedska u Nici igra protiv Belgije, a sasvim je moguće da će njen najbolji fudbaler svih vremena, Zlatan Ibrahimović, na Azurnoj obali otpjevati svoju „labudovu pjesmu”, odigrati posljednju utakmicu na velikom takmičenju.

Da li će 34-godišnji majstor iz Malmea nastaviti i nakon Eura veliko je pitanje, a sve i da hoće, Šveđani moraju da se kvalifikuju za Mundijal u Rusiji 2018, kada će Ibrahimović uveliko zaći u 37. godinu.

Postoji, doduše, još jedna šansa. I ona je večeras - selekcija „tri krune” mora da pobijedi Belgiju ako želi u nokaut fazu. Svaki drugi rezultat značio bi eliminaciju sa Eura.

Nakon što u prve dvije utakmice protiv Republike Irske i Italije za 180 minuta nisu ni šutnuli u okvir protivničkog gola (!?), čini se da ni sami Šveđani ne vjeruju u pozitivan epilog.

"Moramo, prije svega, da budemo bolji u napadu. Nismo igrali dobro u prva dva kola, ne treba biti preveliki stručnjak pa reći tako nešto. Nadam se barem da ćemo popraviti utisak, protiv vrlo jake Belgije. Daćemo sve od sebe, koliko će to biti dovoljno, vidjećemo nakon utakmice", iskren je selektor Šveđana Erik Hamren.

A kada napadač Ibrahimovićevog kalibra za 180 minuta ne dođe u poziciju da na pravi način šutne ka protivničkom golu, onda zaista nešto ne štima.

"Zlatan je jedan od najboljih napadača koje sam ikada vidio. On je rođeni pobjednik. Čak i ako razočara, mislim da će svi to prihvatiti i razumjeti. Svi smo mi ponekad razočarani", dodao je Hamren.

Šveđani su stara reprezentacija, jedna od najstarijih na Euru. Moraće makar na 90 minuta da se „podmlade” ako žele da pobijede Belgiju.

I to kakvu Belgiju - onu što je u drugih 45 minuta napunila mrežu Republike Irske (3:0), pokazavši da je spremna da se izdigne i pokaže klasu, uprkos startnom razočaranju protiv Italije.

„Crveni đavoli” imaju tri boda i još nisu obezbijedili plasman u drugi krug. Za to im je dovoljan i bod protiv Švedske.

"Proradili smo u drugom poluvremenu protiv Irske, ali još tražimo pobjedničku formulu", smatra udarna igla Belgijanaca, Eden Azar.

Lukaku u napadu, Azar, De Brjune iza njih, uz Vicela koji je takođe siguran - nezamjenjiva je četvorka Belgijanaca. Ostala dva mjesta u veznom redu traže se između Naingolana, Dembelea (defanzivnije), odnosno Felainija i Karaska (ofanzivnije).

"Imamo igrače za razne varijacije i umjetnost je naći pravu formulu, pravu dozu", dodaje Azar.

"De Brujne i ja možemo dosta toga da uradimo prema naprijed, ali motor tima leži iza nas, u veznom redu".

Belgija i Švedska igrali su pet puta do sada, nije bilo remija - „đavoli” su slavili tri puta, Šveđani dva, posljednji put na Euru 2000, kada je za Belgijance igrao Mark Vilmots, sadašnji selektor.

Vjerovatni sastavi - Švedska: Isakson, Lindelof, Johanson, Grankvist, Olson, Ekdal, Kalstrom, Larson, Forsberg, Gvideti, Ibrahimović.

Belgija: Kurtoa, Munije, Alderveireld, Vermalen, Vertongen, Vicel, Dembele, Karasko, De Brujne, Azar, Lukaku.

Bonus video: