Država Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Podnositelj predstavke Vidaković je u predmetu tvrdio da mu je u krivičnom postupku koji je vodio pred crnogorskim pravosudnim organima povrijeđeno pravo na pravično suđenje iz člana 6 Konvencije, zbog dužine trajanja krivičnog postupka koji se vodio protiv njega
1 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Ažurirano: 16.06.2016. 11:06h

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić, saopštila je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Duška Vidakovića, proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom u skladu sa članom 35 stav 3 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Gospodin Vidaković je crnogorski državljanin kojem je u Crnoj Gori suđeno za krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja i krivičnog djela ugrožavanje saobraćaja. Sud je u konkretnom slučaju prihvatio pravnu argumentaciju koju je u ovom međunarodnopravnom sporu iznijela Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, utvrđujući da su domaći sudovi u konkretnom slučaju obezbjedili ne samo poseban i brz odgovor na podneske podnosioca predstavke, već su to činili dosledno i u više navrata. Na ovu odluku Evropskog suda podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

Podnositelj predstavke Vidaković je u predmetu tvrdio da mu je u krivičnom postupku koji je vodio pred crnogorskim pravosudnim organima povrijeđeno pravo na pravično suđenje iz člana 6 Konvencije, zbog dužine trajanja krivičnog postupka koji se vodio protiv njega, kao i da je presuda koja je donijeta protiv njega nezakonita i nedovoljno obrazložena. Ova odluka objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena i na sajtu Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, te u Službenom listu Crne Gore”, navodi se u saopštenju zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić.

Bonus video: