Prijatelji su potrebni u borbi protiv kriminala

Konferenciju u Kolašinu organizovala je ambasada SAD u Podgorici
58 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija suzbijanje kriminala, Foto: Dragana Šćepanović
Konferencija suzbijanje kriminala, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.06.2016. 09:18h

Nijedna nacija ne može sama u borbu protiv prekograničnog kriminala. Zbog toga je od presudnog značaja stvaranje veza između pravosudnih organa zemalja regiona. Svaki kontak u tom smislu na međunarodnoj sceni je dragocjen.

To je osnovna poruka sa početka rada dvodnevne Konferencija o suzbijanju prekograničnog kriminala između Crne Gore i Srbije.

Skup je u Kolašinu organizovala ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Kako je kazao otpravnik poslova u ambasadi SAD u Podgorici B. Biks Aliu (B. Bix Aliu), karakteristika transnacionalnog kriminala je da utiče na svakoga.

“Nijedna nacija sama ne može da se izbori sa tim, jer to su stvari opasne na globalnom nivou. Crna Gora, na putu evropskih integracija treba da izgradi sistem u kojem će biti jača u borbi protiv organizovanog kriminala. Ključna stvar kada je riječ o vladavini prava jeste borba protiv organizovanog kriminala i vaša država tome može da doprinese”, rekao je on.

Viši državni tužilac Rifat Hadrović, kazao je da je saradnja pravosudnih organa Crne Gore i Republike Srbije izuzetno uspješna.

Podsjetio je da su između te dvije države zaključena tri bilateralna ugovora - o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i o izručenju.

Tim ugovorima, objasnio je, napravljena je čvršća, efikasnija i obavezujuća saradnja u borbi protiv svih vidova kriminala, a naročito organizovanog, korupcije i terorizma.

“Jedan od prioriteta Ministarstva pravde u oblasti pravosudne saradnje je suzbijanje prkogrananičnog kriminala između Srbije i naše države”, saopštila je načelnica Direkcije za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Maja Maraš.

“O intenzitetu saradnje nadležnih organa dviju država, najbolje govori statistika predmeta međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, koju vodi Ministarstvo pravde, a koje prošle godine bilježi, kada je riječ o zemljama regiona, peko 50 posto zamolnica iz Republike Srbije”.

Direktorica Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Maja Milošević, najavila je da će najveća pažnja tokom dvodnevnog rada u Kolašinu biti posvećena novim trendovima u borbi protiv transnacionalnog kriminala i praktičnim savjetima vezano za oprativnu saradnju i načinu pripreme kvalitetnih zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Riješićemo teško krivično djelo zahvaljujući saradnji sa Srbijom

Hadrović je kazao da se i ovih dana rasvjetljava jedno teško krivično djelo koje je izvršeno na teritoriji Crne Gore: “A do bitnog dokaza došlo se zahvaljujući pomoći tužilaštva u Užicama i Prijepolju, kao i tamošnje policije”.

“U 2015. godini, preko Ministarstva pravde, ustupljen je 41 predmet u kojima su učinioci strani državljani, a krivična djela izvršena na teritoriji CG, dok je u 164 slučaja državno tužilaštvo preuzelo krivično gonjenje protiv crnogorskih državljanja, koji su krivična djela izvršili u inostranstvu”.

Bonus video: