Džomić traži advokata, Piperović će svjedočiti

Pošto se radi o grupi krivičnih djela protiv pravosuđa, Martinović je konstatovao da se u tom slučaju krivično gonjenje neće preduzeti, čak iako se ne izvrši pravosnažna i izvršna odluka, ako osoba izvrši pravosnažnu sudsku odluku
458 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Savo Prelević
Nikola Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2016. 05:55h

Branilac policajca Veska Vukadinovića tražio je juče u nikšićkom Osnovnom sudu da se obustavi postupak protiv njegovog klijenta, obrazlažući da nadležni organi u tom slučaju nijesu valjano radili.

Advokat Nikola Martinović podsjetio je da se bivši šef granične policije tereti da je odbio da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku, odnosno da je nezakonito spriječio ulazak sveštenika Velibora Džomića u Crnu Goru.

“Ako je odluka o privremenoj mjeri donesena 12. februara, žalba uložena 16. kada je Džomić vraćen sa graničnog prelaza, a odluka donesena 20. februara, to znači da ona toga dana nije bila pravosnažna”, kazao je Martinović.

Pošto se radi o grupi krivičnih djela protiv pravosuđa, Martinović je konstatovao da se u tom slučaju krivično gonjenje neće preduzeti, čak iako se ne izvrši pravosnažna i izvršna odluka, ako osoba izvrši pravosnažnu sudsku odluku.

“Pošto je Džomić došao, ta odluka je izvršena i ne može da se sudi”, kazao je Martinović.

Sudija Igor Đuričković kazao je da su navodi advokata Martinovića tačni, ali da žalba na rješenje o privremenoj mjeri ne odlaže izvršenje rješenja: “Što je dovoljan osnov za sumnju da je Vukadinović izvršio krivično djelo”.

Sa tim obrazloženjem odbio je predlog odbrane.

Sudija je uvažio zahtjev oštećenog da odloži suđenje, jer on i njegov zastupnik Zoran Piperović nijesu dobili ni optužni akt, ni spise predmeta.

“Pošto ću Piperovića pozvati kao svjedoka, povukao sam punomoćje da mi on bude zastupnik”, kazao je Džomić.

Glavni pretres zakazan je za 5. jul, do kada će Džomić angažovatii novog advokata.

Podgorički paroh je 16. februara 2015. godine vraćen sa graničnog prelaza Vraćenovići, iako nije postojala zabrana za njegov ulazak.

Nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila MUP da se on više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost, Džomić se početkom avgusta prošle godine vratio u Crnu Goru.

Bonus video: