Odluka o Pistorijusovoj kazni 6. jula

0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters, Reuters
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 15.06.2016. 19:21h

Sud u Južnoj Africi saopštiće 6. jula visinu kazne za paraolimpijca Oskara Pistorijusa za ubistvo Rive Stenkamp.

Tužilaštvo je na današnjoj raspravi tražilo petnaestogodišnju kaznu zatvora za Pistorijusa, što je u Južnoj Africi minimalna kazna za ubistvo. Sudija može da je umanji u pojedinim situacijama.

Odbrana tvrdi da postoje "jake" okolnosti u Pistorijusovom slučaju i zatražila je od sudije Tokozile Masipe da donese blažu kaznu. Odbrana je tražila da Pistorijus bude pošteđen zatvorske kazne i da mu se dozvoli da radi sa djecom.

Sudija je danas prekinula trodnevno svjedočenje u raspravi o kazni za Pistorijusa i navela da će odluka biti saopštena 6. jula.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, poslije godinu dana u zatvoru. Prema trenutnim uslovima kućnog pritvora, Pistorujusu je dozvoljena određena sloboda kretanja van kuće.

Pistorijus je u kućnom pritvoru pošto je odslužio godinu dana u zatvoru od petogodišnje kazne za ubistvo iz nehata.

Bonus video: