Uviđaj ispred bjelopoljskog Višeg suda: Koga su čekali meci ispred sudnice?

“Na lice mjesta je izašla ekipa za uviđaje CB Bijelo Polje koja je izvršila uviđaj i izuzela pronađenu municiju. O predmetnom događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju”, odgovorili su “Vijestima” iz policije
989 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Raketić, Foto: Jadranka Ćetković
Aleksandar Raketić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.06.2016. 14:23h

Na dvadesetak metara od zgrade bjelopoljskog Više suda pronađena su tri metka kalibra devet milimetara, dok je trajalo suđenje Berancu Aleksandru Raketiću za pokušaj ubistva sugrađanina Radisava Rajovića.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su municiju pronašli službenici policije u kanti za otpatke, tokom uobičajenog obezbjeđenja zgrade suda.

“Nakon toga službenici Centra bezbjednosti sa krim tehničarima izvršili su uviđaj. Policija provjerava i da li municiju prije ulaska u sud ostavio neko od prijatelja Beranaca koji su stranke u postupku”, kazao je saogovornik “Vijesti”.

Iz Uprave policije juče su zvanično saopštili da su službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje u kanti za otpatke u Ulici 3. januara pronašli tri metka.

“Na lice mjesta je izašla ekipa za uviđaje CB Bijelo Polje koja je izvršila uviđaj i izuzela pronađenu municiju. O predmetnom događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju”, odgovorili su “Vijestima” iz policije.

Suđenje

Vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević juče je u nastavku suđenja konstatovao da je u pucnjavi u decembru 2015. godine Rajović zadobio teške tjelesne povrede opasne po život: strijelnu ranu - prostrijelinu grudnog koša i trbuha...

On je objasnio da je neposredna opasnost po život ranjenog otklonjena blagovremenom hirurškom intervencijom, “čime je spriječena smrt koja bi nastala usljed krvarenja”.

Za povrede Raketića na lijevoj obrvi, Radojević je kazao da se najvjerovatnih radilo o prskotini “koja nastaje udarcem tipično pesnicom”.

Rekao je da je osim udarca pesnicom mogla nastati od pada, sudara glavama ili udarom o neki predmet...

Branilac okrivljenog, advokat Branko Anđelić zatražio je izuzeće državne tužiteljke Višnje Medojević, jer u procesu istrage nije predložila da povrede kod Raketića pregleda neko od sudskih vještaka.

Anđelić je konstatovao da je tužiteljka pristrasna i da u spisima predmeta nisu pribavljeni ljekarski izvještaji povreda optuženog, niti su konstatovane druge povrede: “Zbog čega vještak govori o povredama sa stepenom vjerovatnoće, umjesto da se zna pravo stanje”.

On je podsjetio na odbranu optuženog da se on samo branio, jer ga je Rajović prvi udarao drškom pištolja po glavi.

Jedan od bliskih rođaka Rajovića, dobacio da je takvim zahtjevom “udbaški advokat samo odugovlači postupak”.

Rajović zbog pogoršanog zdravstvenog stanja juče nije prisustvovao suđenju.

Optužnica tereti Raketića da je 22. decembra u Beranama ispalio šest metaka u Rajovića i nanio mu teške tjelesne povrede.

Piše da je Rajović bježao, dok je Raketić nastavio da puca u njega, a nakon što mu je nestalo metaka više puta ga je udario pištoljem po glavi.

Raketić je škljocao pištoljem, jer nije bilo više metaka

Beranac Lazar Pešić koji je bio u društvu Rajovića, posvjedočio je da je tog dana začuo jedan pucanj a potom još dva do četiri i vidio prijatelja kako trči oko jedne lipe a potom niz ulicu, gdje ga je Raketić sustigao.

“Poslije 20 sekundi od pucanja sam vidio Raketića kako se čupa sa Rajovićem i pokušava da ga udari u glavu, i dvojicu momaka kako ih razvađaju. Raketić je nakon toga opet držao uperen pištolj u Rajovića i škljocao, pošto je bio prazan“, kazao je svjedok.

On je tvrdio da u trentuku pucnjave u društvu Rajovića nije bio Srđan Šćekić.

Municiju je našla policija ili prolaznik?

Iz bjelopoljskog Višeg suda kazali su juče da u zgradi Višeg suda u Bijelom Polju i neposrednoj blizini nje zabilježen nijedan incident, koji bi se mogao dovesti u vezu sa zakazanim ročištem.

“Prema informacijama koje smo nezvanično dobili od strane službenika policije koji obezbjeđuju zgradu Višeg suda, slučajni prolaznik u gradskom parku u korpi za smeće zapazio je tri metka od pištolja o čemu je obavijestio policiju, nakon čega je ista izašla na lice mjesta, obavila uviđaj, izuzela pronađene predmete i poslala na vještačenje Forenzičkom centru u Danilovgradu”, piše u odgovorima portparolke Aide Zoronjić.

Bonus video: