SUDIJA UVAŽIO ZAHTJEV DŽOMIĆA

Odložen glavni pretres na suđenju Vesku Vukadinoviću

ukadinovićev advokat Nikola Martinović tražio je da se odbaci optužni predlog i obustavi krivično gonjenje njegovog klijenta jer, kako je kazao, organi koji su bili nadležni nijesu valjano radili svoj posao
71 pregleda 13 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2016. 14:54h

Sudija Igor Đuričković uvažio je zahtjev sveštenika Velibor Džomića da se odloži glavni pretres na suđenju u kome se bivšem šefu granične policije Vesku Vukadinoviću sudi zbog toga što je sredinom februara prošle godine nezakonito sprječio pomenutog sveštenika da uđe u Crnu Goru.

Džomić je odlaganje zatražio jer ni njemu ni, sada njegovom bivšem zastupniku, advokatu Zoranu Piperoviću nijesu dostavljeni ni optužni akt ni spisi predmeta.

“Pošto ću Piperovića pozvati kao svjedoka povukao sam punomoćje da mi on bude zastupnik”, kazao je Džomić.

Vukadinovićev advokat Nikola Martinović tražio je da se odbaci optužni predlog i obustavi krivično gonjenje njegovog klijenta jer, kako je kazao, organi koji su bili nadležni nijesu valjano radili svoj posao.

“Mom klijentu se stavlja na teret da je odbio da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku. Ako je odluka o privremenoj mjeri donesena 12.februara, žalba uložena 16-og, kada je Džomić vraćen sa graničnog prelaza, a odluka donesena 20.februara, to znači da ona toga dana nije bila pravosnažna”, kazao je Martinović.

Pošto se radi o grupi krivičnih djela protiv pravosuđa Martinović je kazao da čak iako se ne izvrši pravosnažna i izvršna odluka, a neko protiv vas podnese optužni predlog gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto obustaviće se, ako lice izvrši pravosnažnu sudsku odluku,.

“Pošto je Džomić došao ta odluka je izvršena i ne može da se sudi”, kazao je Martinović.

Sudija Đuričković je kazao da su navodi advokata Martinovića tačni, ali da žalba na rješenje o privremenoj mjeri ne odlaže izvršenje rješenja što je dovoljan osnov za sumnju da je Vukadinović izvršio krivično djelo. Zbog toga je odbio Martinovićev predlog o odbacivanju optužnice i obustavljanju krivičnog gonjenja.

Glavni pretres biće održan 5.jula, a do tada će Džomić, kome će biti dostavljeni spisi predmeta kao i optužnica, angažovatii novog advokata.

Podgorički paroh je 16. februara 2015. godine vraćen sa graničnog prelaza Vraćenovići, iako nije postojala zabrana za njegov ulazak.

Nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila MUP da se on više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost Džomić se početkom avgusta prošle godine vratio u Crnu Goru.

Preporučujemo za Vas