Retrospektiva majstora genijalnih projekata

Preko 450 predmeta iz arhitektinog arhiva biće izloženo
107 pregleda 0 komentar(a)
Frenk Lojd Rajt, Foto: Arizonaexpirience.org
Frenk Lojd Rajt, Foto: Arizonaexpirience.org
Ažurirano: 15.06.2016. 12:42h

Muzej savremene umjetnosti MoMA iz Njujorka najavio je veliku retrospektivu stvaralaštva umjetnika i arhitekte Frenka Lojda Rajta, čime će sljedeće godine proslaviti 150. godišnjicu njegovog rođenja.

Gugenhajmov muzej u Njujorku, “Kuća na vodopadu” i Taliesin studio, u kojem je Rajt živio i radio, samo su neka od najčuvenijih djela ovog velikana savremene arhitekture. Rajtove vizije urbanog planiranja su ostavile značajan trag, vrlo vidan na arhitektonskom obrisu Sjedinjenih Američkih Dražava. Kao vodeća ličnost “prerijske škole”, razvio je koncept “Usonian” kuće; njegove zamisli idealnog krajolika američkog domaćnistva u skladu sa zavodljivošću “Novog svijeta”, drugačijeg i oslobođenog od svih ranijih konvencija u arhitekturi.

“Umjetnički događaj 'Frenk Lojd Rajt u 150-oj: Otvaranje arhiva', zaviriće u ostavšinu kultnog arhitekte i na njegov 150. rođendan predstaviti posjetiocima 'antologiju mnogo prije nego kompresivnu, monografsku prezentaciju Rajtovog rada”, najavljeno je u zvaničnom saopštenju institucije MoMA.

Da bi se to postiglo, muzej će rasparčati postavku na 12 zasebnih segmenata, posvećenih ključnim momentima Rajtovog života i profesionalnog puta. U jednom od njih će, na primjer, Rajt biti predstavljen kao prvi “starhitekta” Amerike (arhitekta koji je svojim vizijama i umjetničkom harizmom poprimio razmjere obožavanog uzora).

Biće predstavljeni crteži, skice, modeli, djelovi zgrada, namještaja, posuda, tekstila i slika. Posjetioci će moći da vide i filmove, televizijske emisije, fotografije i albume u vezi s čuvenim arhitektom, među kojima ima dosta i materijala koji nikad nije bio javno izložen. Prema najavi iz muzeja, preko 450 predmeta iz arhitektinog velikog arhiva se priprema za izlaganje, iz perioda od 1890. do njegove smrti pedesetih godina prošlog vijeka.

Poseban segment izložbe zaviriće u lične arhive Franka Lojda Rajta, o kojima sada brinu MoMA i Kolumbija univerzitet.

Bonus video: