Rusija - Slovačka: U sjenci huligana

"Bilo bi nepravedno da Rusiju izbace sa Eura, jer fudbaleri i njihov selektor nisu ništa krivi", kazao je selektor Slovačke Jan Kozak pred meč sa "zbornajom"
52 pregleda 4 komentar(a)
Artjom Dzjuba i Leonid Sluckij, Foto: Reuters
Artjom Dzjuba i Leonid Sluckij, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2016. 09:24h

Sjenka huliganizma nadvila se nad Evropskim prvenstvom u fudbalu, samo sedmicu nakon otvaranja spektakla.

UEFA je juče zaprijetila Rusima da će ih, ni manje ni više nego - izbaciti sa Eura, ukoliko njihovi navijači opet budu divljali kao u subotu u Marseju, uoči i za vrijeme duela sa Englezima.

"Nadam se da će ovo upozorenje zaustaviti te životinje", napisao je na Tviteru Gari Lineker, nekadašnji engleski reprezentativac.

Francuska policija je u pripravnosti, ali ne zbog terorizma. Glavna prijetnja Euru sada su - huligani iz Rusije.

Konvoj sa navijačima "zbornaje" zaustavljen je juče na putu ka Lilu, gdje će Rusi danas u 15 sati igrati sa Slovačkom utakmicu drugog kola grupe B.

Oko 50-ak navijača zadržano je u jednom privatnom centru na granici Francuske i Belgije, a nekima prijeti i protjerivanje sa Evropskog prvenstva.

"Samo se priča o ruskim navijačima, niko ne spominje Engleze, a njihovi mediji ih tretiraju kao anđele", branili su se juče na konferenciji za novinare selektor Rusije Leonid Sluckij i napadač Artjom Dzjuba.

A nekoliko sata nakon vrlo ozbiljnog upozorenja Uefe, opet neredi - flaše i stolice letjele su juče centrom Lila, između ruskih i, ovom prilikom, udruženih navijača Engleske i Velsa, čije će se reprezentacije sastati sjutra u obližnjem Lensu.

"Bilo bi nepravedno da Rusiju izbace sa Eura, jer fudbaleri i njihov selektor nisu ništa krivi", kazao je selektor Slovačke Jan Kozak pred meč sa "zbornajom".

Neredi na ulicama nisu na vrhu liste "grijeha" koje sankcioniše Uefa, ali ako opet bude vruće na stadionu - kao u subotu u Marseju, Rusi zaista mogu da budu izbačeni.

U takvom ambijentu, treba razmišljati o fudbalu.

"Pobjeda nad Slovačkom bi nas približila drugoj fazi", kazao je Dzjuba.

Meč u Lilu je posljednji voz za Slovake, koji su poraženi od Velsa na premijeri.

Bonus video: