Ponosan sam, Dejan mi je kao sin

"Dejan je ne samo moj bokser nego ga smatram mojim sinom! Došao sam u Ameriku da budem pored njega iz bolničkog rehabilitacionog cetra,bez gorčine, ali sa malo tuge i bola u duši za nepravdu koja je prema meni učinjena od strane moje jedine domovine Crne Gore", kaže Martinović
504 pregleda 61 komentar(a)
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Youtube screenshot
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 15.06.2016. 08:30h

Ako je iko vjerovao u Dejana i ako je iko uložio čitavog sebe u želji da od sjajnog boksera napravi svjetskog šampiona, onda je to predsjednik Crnogorske profesionalne bokserske federacije Milorad Mijo Martinović.

Ali, kada se zna njegov odnos prema Dejanu, onda i ne čudi što se narušenog zdravlja zaputio preko okeana i što je teško zaključiti ko se od njih dvojice više raduje tituli prvaka svijeta...

"Ponosan sam i srećan. Dejan je ne samo moj bokser nego ga smatram mojim sinom! Došao sam u Ameriku da budem pored njega iz bolničkog rehabilitacionog cetra,bez gorčine, ali sa malo tuge i bola u duši za nepravdu koja je prema meni učinjena od strane moje jedine domovine Crne Gore, koju neizmjerno volim. Dejan i ja pokazali smo i ovog puta da nam je Crna Gora iznad svega i evo donosimo joj titulu svjetskog šampiona", kaže Martinović.

Kada su se svojevremeno Mijo i Dejan pojavili na kongresu WBC-a, predsjednik najkvalitetnije bokserske asocijacije Maurisio Sulejman, najavio ih je sljedećim riječima:

"Želim da pozdravim budućeg šampiona WBC u lakoj kategoriji, Dejana Zlatičanina".

Od tog dana, Dejan je postao miljenik predsjednika WBC koji nije propustio njegov meč za titulu.

"Sulejman je bio oduševljen što je Dejan postao šampion, bio je sa nama i na slavlju poslije meča. Rekao mi je da vjeruje da će šampionski pojas dugo biti kod njega. Na tom kongresu WBC-a u Las Vegasu 2014. godine, kada je Sulejman pred 800 delegata predstavio Dejana kao budućeg šampiona, odjeknuo je gromoglasan aplauz svih onih ljudi koji nešto znače u svjetskom boksu. Eto, njegove riječi brzo su se ostvarile", kaže Martinović.

A slavlje poslije meča trajalo je do zore...

"Baš tako. Gospodin Skrobanović, crnogorski biznismen, ugostio nas je veličanstvenom večerom u Kazinu Verona, zajedno sa sinom i porodicom Šaranović. Njih desetak su Dejana bodrili sa crnogorskim zastavama na meču, bio je to veličanstven osjećaj. U Njujorku nas je dočekao naš Podgoričanin Mirsad Lekić, vlasnik najčuvenijih stekhaus restorana, smjestio u najelitniji hotel na Menhetnu i organizovao veličanstvenu veče sa još nekoliko prijatelja iz Crne Gore, a među njima je bio i bivši bokser Budućnosti Skendo Ibrić. Svima njima veliko hvala, a želim da se posebno zahvalim i Andriji Ljubiši koji je mnogo učinio da naša profi federacija napravi bliske odnose sa Američkom federacijom. Ja lično zahvaljujem svima iz MPBF, koji su od mog postavljanja na mjesto predsjednika bili uz mene kao velika podrška. Moj prethodnik na mjestu predsjednika i osnivač MPBF Veselin Žižić učinio je da ona opstane u teškim vremenima i predložio i podržao mene kao predsjednika, on je počasni predsjednik i zahvaljujem mu na svemu što je učinio. Ovo je naš zajednički uspjeh. Hvala gospodinu Naumu Emilfarbu, vlasniku firme Duklea, Dukljanski vrtovi, koji je nekolko puta pomogao naše profesionalne bokserske revije. Posebna zahvalnost ambasadi Azarbejdžana u Crnoj Gori i ambasadoru Eldaru Hasahovom za veliku podršku u svim našim projektima", rekao je Martinović.

Dejan je zaludio Crnu Goru, ali zaludio je i boksersku naciju, kakva je Amerika...

"Američki mediji su sa najvećim uvažavanjem pisali o Dejanu, to je bila jako važna vijest za sportske rublike, jer su najavljivali novog šampiona i jednog od najvećih nokautera u svijetu. Dejan je u američkim medijima nazivan i Novim Tajsonom, a neki mediji se čak pitaju da li je moguće da u jednoj maloj državi na Balkanu, koja ima predivnu obalu i ime Montenegro, živi tako veliki bokserski talenat, jer je to nezapamćeno u svijetu profi boksa".

A posebna je sreća usrećiti svoj narod...

"Znamo da su građani Crne Gore srećni i sve ovo dijelimo sa njima, i pojas i radost, jer vidim da smo opet u ljudima probudili ljubav prema našem sada najuspješnijem sportu, profesionalnom boksu. Pozdravljamo sve građane Crne Gore, čak i one koji su na naš sportski odnos, odgovarali svojim nesportskim. Ja i Dejan i svi ostali iz profi federacije činimo i činićemo sve da našu i vašu djecu maknemo sa ulica i dovedemo u sporske sale na treninge jednog od najpopularijih i najmuškijih sportova u svijet, profi boksa".

Prvog protivnika mi biramo, a Dejan će vladati bar tri godine

"Veoma je važno što za prvu odbranu titule mi biramo protivnika", ističe Martinović. "Znači, neko od top 10 će biti Dejanov protivnik, a WBC će odobriti ime rivala. Ali, sada slijedi odmor, jer je Dejan jako umoran od priprema i svega onog kroz što je prošao. Dok on bude odmarao, mi ćemo raditi na izboru protivnika, mjestu i uslovima, tako da će sljedeći meč biti u septembru ili oktobru. Naša najveća podrška u organizacionom smislu i odabiru promotera je Al Hajman sa kojim je prije dvije godine potpisan ugovor o saradnji. Pred nama je velika šansa i mi ćemo je iskoristiti, jer ako smo došli do svega ovoga sa našim skromnim mogućnostima, nećemo dozvoliti da WBC pojas šampiona svijeta u lakoj kategoriji mijenja vlasnika bar još tri godine", zaključuje Martinović.

Bonus video: