Službenici ZIKS-a: Dosta smo čekali, red je na djela

Tvrde da država samo njima nije izašla u susret kada je riječ o penzionoj politici i zaradama lica u uniformama
10 komentar(a)
Službenici ZIKS-a, Foto: Zoran Đurić
Službenici ZIKS-a, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2016. 08:17h

Zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) saopštili su juče da niko ne obraća pažnju na njihove zahtjeve, ali i poručili da neće odustati od protesta dok im nadležni ne obezbijede bolje uslove rada.

Prvog dana protesta ispred Ministarstva pravde, predsjednik Sindikata ZIKS-a Nenad Rakočević ponovio je da traže usvajanje akta o minimum procesa rada, uredbe o povećanju koeficijenta, kolektivnog ugovora, poboljšanje bezbjednosti i zaštitu zaposlenih od prijetnji...

“Diskiriminisani smo od svih u državi. Ne daju nam da idemo u penzije kao što su dali svim drugima, kao što su dali sebi povlašćene penzije. Ne daju nam uvećanje plata kao što su dali za 5.000 pripadnika policije, a mi na koje se puca, na koje se bacaju bombe, kojima napadaju i prijete... nama ne daju. Što su naše porodice i što smo mi gori od drugih, zašto nas diskriminišu”, kazao je Rakočević. Rekao je da država samo njima nije izašla u susret kada je riječ o penzionoj politici i uvećanju zarada uniformisanim licima.

“E, zato smo ovdje da tražimo”.

Rakočević je kazao da najmanje razumijevanja za njih imaju u resornom, Ministarstvu pravde.

On tvrdi da im je šefica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija kazala: 'Šta vi hoćete, vi nijeste cijenjeni u društvu, niti kotirani. Vi nemate ugled'.

“Ovo je istina živa, ovo je rekla direktorica Direktorata. Nećemo obećanja. Ovo je zadnji način na koji možemo da izdejstvujemo prava i hoćemo da nas nadležni tretiraju onako kako zaslužujemo”. Rukovodilac mirnog okupljanja Predrag Spasojević obratio se čelnicima Ministarstva: „Sa nama su danas prijatelji, dođite i recite da nijesmo cijenjeni, siđite sa tog sprata kod radnika”. Protest se nastavlja danas.

Bonus video: