Vukadinović je Džomiću zatvorio granicu?

Graničar je Džomiću tada rekao "da izvršava naređenje”
121 pregleda 148 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2016. 05:57h

Bivši šef granične policije Vesko Vukadinović optužen je da je nezakonito spriječio sveštenika Velibora Džomića da uđe u Crnu Goru i njemu će danas početi suđenje.

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske 16. februara 2015. vraćen je sa graničnog prelaza Vraćenovići.

Tužilaštvo je od tada utvrđivalo ko je graničnom policajcu naredio da zabrani podgoričkom parohu da uđe u Crnu Goru, iako nije postojala zabrana za njegov ulazak.

Džomić je rekao “Vijestima” da je dobio poziv za suđenje: “Zadovoljan sam što je predmet stigao do sudnice, jer sam siguran da je počinjeno krivično djelo i da će pravda biti zadovoljena”.

Njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović kazao je da ni on ni Džomić nijesu dobili optužnicu, već samo poziv za suđenje.

“Kada sam podnosio krivičnu prijavu pritiv NN izvršioca, nisam ni pomišljao da će se na klupi naći čovjek koji se tu našao. Ovo kažem zbog toga što je sve vrijeme bio korektan iako je, kako čujem, pred tužiocem kazao da je tačno da smo razgovarali telefonom, a da ja nisam ja tačno interpretirao razgovor i dodao da je on lično naredio da se ne ispoštuje sudska odluka. Ako je tako, meni je žao, jer znam da mu je rečeno da Velibor Džomić ne smije da uđe u Crnu Goru uprkos sudskoj odluci kojom mu je to omogućeno. Ipak, ni ja ni Džomić nismo krivi što Vukadinović hoće da prepiše sebi sve u vezi s ovim krivičnim djelom. Nepoznanica mi je zbog čega on to radi, mada mislim da je to nije pametno”, kazao je Piperović.

Džomić se nakon šestomjesečnog “izgnanstva” početkom avgusta 2015. godine vratio u Crnu Goru, nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila MUP da se on više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Policija je mjesecima ignorisala zahtjev ODT-a da im dostavi informacije o tom događaju, ali su ipak tužiocima kazali ko je policajac koji je postupio po usmenom naređenju starješine i vratio Džomića sa granice.

Taj graničar Džomiću je tada rekao "da izvršava naređenje pretpostavljenog" iako protiv njega nikada nije vođen postupak za zabranu ulaska.

Bonus video: