POZIVA MINISTARSTVO I POLICIJU

Danilović: Istražimo da li je stan poklon za dobrovoljca

“Tražiću pokretanje istrage porijekla novca kojim je pripadnik SAJ-a, nakon priznanja krivice za prebijanje Martinovića, kupio i adaptirao dvosoban stan”...
200 pregleda 39 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2016. 05:32h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović saopštio je da će zatražiti pokretanje istrage o porijeklu novca kojim je policijski specijalac Boro Grgurović kupio nedavno stan od više desetina hiljada eura.

Tokom istrage utvrdiće se i da li je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) novac za nekretninu dobio kao nagradu za priznanje brutalnog prebijanja Miodraga Mija Martinića 24. oktobra.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) prije nekoliko dana objavio je da je Grgurović kupio dvosoban stan u Podgorici, par mjeseci nakon što je poslije priznanja optužen za prebijanje Martinovića. Martinović je zverski pretučen u nasilnoj akciji pripadnika SAJ-a tokom policijskog gušenja protesta Demokratskog fronta.

Izvori CIN-CG tada su nezvanično saopštili da je Grgurović novac za kupovinu stana dobio kao nagradu što je sa kolegom Goranom Zejakom preuzeo krivicu za zvjersko postupanje oko 20 sajovaca. Grgurović je, medjutim za CIN-CG ranije negirao te tvrdnje, ističući da je novac za stan dobio od očuha svoje supruge, koji živi u Beogradu. Sedamdeset kvadrata u zgradi u Bloku pet Grgurović je platio gotovinom. Prema dokumentima u koje je CIN-CG imao uvid stan je kostao 55.000 eura.

Prije nego se sa porodicom uselio, u stanu su izvršene određene popravke koje su dodatno koštale.

“U oviru svojih ovlašćenja, zatražiću pokretanje istrage porijekla novca kojim je, kako se navodi, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Boro Grgurović, nakon priznanja krivice za prebijanje Mija Martinovića, kupio i adaptirao dvosoban stan u Podgorici”, rekao je Danilović.

Dodao je da će biti temeljno ispitane “sve sumnje da je služba nagradila službenika SAJ-a za preuzimanje odgovornosti za prebijanje Martinovića”.

“U tom smislu očekujem efikasnu istragu i tijesnu saradnju Tužilaštva i Uprave policije. Podsjećam da sam u nekoliko navrata izrazio nezadovoljstvo što do sada niko po komandnoj liniji nije odgovarao zbog nasilja dijela specijalaca nad građanima”, rekao je za CIN-CG Danilović. Dodao je da je tim povodom zatražio od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da hitno reaguje i pozove na odgovornost komandata SAJ-a Radoslava Lješkovića.

“Snažno sam podržao krivičnu prijavu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića protiv šefa SAJ-a, koja je uslijedila, a u kojoj se navodi da je najmanje 14 pripadnika SAJ-a direktno brutalno pretuklo Martinovića i oštetilo njegovo vozilo, kao i sumnje da se Lješković solidarisao sa nasilnicima izjavom da ne zna imena pripadnika jedinice na čijem je čelu, koji su učestvovali u svemu”, kazao je ministar policije.

Rekao je da očekuje da će aktuelni i budući sudski procesi rezultirati nedvosmislenim utvrđivanjem odgovornosti za nasilje, ali i eventualnim drugim zloupotrebama koje su pratile taj slučaj. Lješković će u podgoričkom Osnovnom sudu najprije svjedočiti u postupku protiv Grgurovića i Zejaka, a zatim - 30. juna, sjesti i na optuženičku klupu. Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Lješkovića za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Njemu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.