Ronaldo i Portugalci u ribarskoj mreži

Kristijano Ronaldo izjednačio je rekord Luisa Figa po broju nastupa za reprezentaciju (127), i to protiv zemlje sa najmanjim brojem stanovnika koja je ikada nastupila na velikom takmičenju
0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2016. 21:04h

Prva velika senzacija na Evropskom prvenstvu, u posljednjem meču 1. kola svih šest grupa.

Island, debitant na Euru, najmanja zemlja koja je ikada nastupila na velikim takmičenjima, odigrala je 1:1 protiv reprezentacije koja ima najboljeg fudbalera u Evropi.

Portugal je poveo u Sent Etjenu, činilo se da će to biti lagan zadatak za selekciju Fernada Santoša, da će rekorder Ronaldo (odigrao 127. meč za reprezentaciju i izjednačio se sa Figom) imati idealnu priliku da postavi i evropski rekord, postane prvi igrač koji je pogađao na četiri različita Eura.

Ali, danas svi igraju fudbal, posebno selekcija koja se plasirala na Euro, makar imala i 330 hiljada stanovnika. Bjarnason je izjednačio u 50. minutu, Ronaldova potjera za rekordima se pretvorila u agoniju, a „ribari” postali i najmanja zemlja koja je osvojila bod na velikom takmičenju!

Portugalci su poveli u 31. minutu, Andre Gomeš je prošao po desnoj strani i ubacio Naniju, koji je bio siguran sa peterca.

Činilo se tada da favorita čeka lagan posao u nastavku. Portugalci su tako i ušli u drugo poluvrijeme, očigledno potcijenivši ofanzivne kapacitete “ribara”.

Tu se očigledno i krila zamka. Nisu Islanđani napadali u talasima, ali im je jedan pravi napad, jedan pravi centaršut, bio dovoljan za prvi gol na velikim takmičenjima. Gudmundson je ubacio sa desne strane, a Birkir Bjarnason, vezista Bazela, sjajno poklopio loptu nogom za 1:1

Portugalce je uhvatila panika, trebalo im je bar 20 minuta da se oporave od šoka, a kada su se napokon pribrali, bilo je prekasno protiv organizovane i hladnokrvne odbrane tima sa sjevera Evrope.

Ronaldo je imao jednu šansu glavom, Nani je umalo pogodio, ali šansu su imali i Islanđani, preko rezerviste Finbogasona.

TOK MEČA

90. minut: Igraće se tri minuta sudijske nadoknade

86. minut: Finbogason je imao dobru šansu da dovede Island u vođstvo, ali je golman Portugal Patrisio odbranio

85. minut: Velika šansa za Ronalda, koji je šutirao glavom, ali pravo u golmana Islanda.

71. minut: Nani je okrznuo loptu glavom, tik pored gola.

Portugalci se još oporavljaju od šoka nakon neočekivanog izjednačenja Islanda. Još pola sata u Sent Etjenu.

51. minut: Island je izjednačio! Centaršut Gudmundsona i sjajna realizacija Bjarnasona, koji je školsli gađao nogom sa 10-ak metara. Loša reakcija odbrane Portugala, prvi gol Islanđana na velikim takmičenjima.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena u Sent Etjenu, Portugal vodi 1:0 golom Nanija iz 31. minuta.

31. minut: Gol za Portugal, strijelac Nani. Asistent je bio Andre Gomeš.

26. minut: Šansa i za Ronalda. Najbolji igrač Portugala je promašio loptu u izglednoj poziciji.

21. minut - stiže i prva šansa za Portugal. I to zicer nad zicerima - Ronaldo je centrirao, a Nani iz idealne pozicije glavom pogodio nogu golmana Islanda Haldorsona.

U Sent Etjenu je prošlo 15 minuta, Portugalci još bez šanse protiv debitanta.

3. minut - kakva šansa za Island, umalo da "ribari" brzim golom debituju na velikom takmičenju. Sjajno je prošao Sigurdson, odbranio mu je Rui Patrisio.

Utakmica je počela!

Osim nacionalnog rekorda po broju nastupa, Kristijano Ronaldo juri i jedan evropski rekord - as Reala ima šansu da postane prvi fudbaler koji je postizao golove na četiri različita Evropska prvenstva.

Poznati su sastavi timova.

Portugal: Patrisio, Vijeirinja, Karvaljo, Pepe, Gereiro, Mario, Pereira, Gomeš, Mutinjo, Nani, Ronaldo.

Island: Haldorson, Sevarson, Sgurdson, Arnason, Skulason, Gudmundson, Gunarson, Sigurdson, Bjarnason, Bodvarson, Sigtorson.

Portugal i Island posljednji kreću na Euru - debitant i jedan od favorita iz sjenke odigraće utakmicu 1. kola grupe F, čime će biti kompletirana prva runda u svim grupama.

Kristijano Ronaldo izjednačiće rekord Luisa Figa po broju nastupa za reprezentaciju (127), i to protiv zemlje sa najmanjim brojem stanovnika koja je ikada nastupila na velikom takmičenju. Najavu meča možete pročitati ovdje.

Bonus video: