Rekorder Ronaldo kroti "ribare"

Ronaldo će se večeras izjednačiti sa Luisom Figom, aktuelnim rekorderom po broju nastupa u reprezentaciji Portugala (127)
70 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2016. 14:10h

Prva zvijezda Portugala Kristijano Ronaldo može već danas da postane prvi igrač u istoriji koji je pogađao mrežu na četiri različita evropska prvenstva. Može i da stigne Mišela Platinija na vrhu liste najboljih strijelaca na evropskim šampionatima, ali mu je za to potreban het-trik. Ono što je sigurno, sem ako se ne povrijedi na zagrijavanju - izjednačiće se sa Luisom Figom, još uvijek rekorderom po broju nastupa za Portugal (127).

Šansu da sve to uradi CR 7 ima protiv debitanta. Island je, zapravo, više od debitanta - u pitanju je najmanja zemlja (svega 330 hiljada stanovnika) koja je ikada nastupila na velikim takmičenjima.

"Teško je opisati ovaj osjećaj. Još kada sam bio mali maštao sam da sa svojim reprezentacijom igram na velikom takmičenju", kazao je 27-godišnji Aron Gunarson, vezista Kardifa.

Sudar fudbalskih svjetova dogodiće se večeras na stadionu „Žofroj Gišar” u Sent Etjenu. Samo je prošireno izdanje Evropskog prvenstva, od 24 reprezentacije, moglo da ponudi dvije tako dijametralno suprotne priče, a „ribari” čak tvrde da nisu bez šansi...

"Bio bih zadovoljan remijem samo u slučaju da protivnik bude bolji od nas. Ako mi budemo bolji, a utakmica se završi remijem - bio bih jako razočaran - podgrijao je atmosferu selektor Islanda Lars Lagerbek.

Islanđani su debitanti, ali njihov vođa sa klupe nije - švedskom treneru ovo je čak šesto veliko takmičenje! Lagerbek je vodio Švedsku na svjetskim prvenstvima 2002. i 2006, na evropskim šampionatima 2004. i 2008, a „kolekciju” je dopunio na Mundijalu 2010, gdje je vodio Nigeriju.

Važi za autoritativnog trenera koji zna šta priča. U tu kategoriju može se svrstati i izjava koja je juče završila u naslovima svih portugalskih medija:

"Ronaldo je jedan od najboljih igrača na svijetu, ali isto tako i vrhunski glumac. Može da konkuriše za Holivud, bap kao i Pepe.

Portugalci su ostali mirni na ovu sitnu Lagerbekovu provokaciju. Jedan od favorita iz sjenke želi da pobjedom otvori Euro.

"Oprezni smo, jako smo oprezni. Island možda nema veliku zvijezdu u timu, ali svi njihovi igrači su solidni, jako solidni", nije štedio komplimente na račun rivala selektor Portugala Fernando Santoš.

Vezista Žoao Mutinjo bio je nešto konkretniji kada su u pitanju ambicije:

"Prva utakmica na turniru, kao i uvijek najvažnija. Želimo, naravno, da pobijedimo".

Portugal: Patrisio - Vierinja, Pepe, Karvaljo, Eliseu - Renato Sančes, Mutinjo, Pereira, Žoao Mario - Nani, Ronaldo.

Island: Haldorson - Sevarson, R. Sigurđson, Arnason, Skulason - Gunarson, G. Sigurđson, Bjarnason, Gudmundson, Sigortson - Bodvarson.

Bonus video: