Linares, tandem iz Mančestera ili Eksplozivno dijete sa Kube

Želio bih da se borim protiv Linaresa, ali je problem što on ne želi da se bori protiv mene. Čisto sumnjam da će doći do borbe... Ako dođe, njemu se dobro ne piše, biće nokautiran - ističe Dejan Zlatičanin
4 komentar(a)
Dejan Zlatičanin, Foto: Facebook
Dejan Zlatičanin, Foto: Facebook
Ažurirano: 14.06.2016. 08:01h

U ljevicu te ljubim - Jugoslavija je davno pjevala Matu Parlovu uz zvuke prvog hita Đorđa Balaševića i njegovog “Ranog mraza”, te uz malu korekciju u tekstu „Razdeljka”. Istu pjesmu Crna Gora sada pjeva svom velikanu.

Dejan Zlatičanin je pokorio planetu, postao prvak svijeta u lakoj kategoriji u najjačoj, WBC federaciji. Ali, tu nije kraj njegovim dostignućima. Zapravo, ono najbolje tek počinje.

"Za svakog rivala sam tu. Svima su otvorena vrata. Broj jedan sam u svijetu i želim da što duže ostanem na vrhu. Svako u lakoj kategoriji, ko misli da me pobijedi neka izvoli... Ja sam sada svjetski šampion, vlasnik ovog zelenog pojasa, i ko god želi da ga uzme, moraće da se bori protiv mene", kazao je Zlatičanin poslije borbe u Americi.

Po pravilima, Dinamit mora da pruži šansu Horheu Linaresu, čovjeku koji je zbog povrede morao da preda šampionski pojas, a možda se, kako Zlatičanin reče, i uplašio od njegovih udaraca.

"Želio bih da se borim protiv Linaresa, ali je problem što on ne želi da se bori protiv mene. Čisto sumnjam da će doći do borbe... Ako dođe, njemu se dobro ne piše, biće nokautiran", ističe Zlatičanin, koji se još jednom osvrnuo na „povredu” Linaresa.

"Mislim da nije istina da je bio povrijeđen. On jednostavno ne želi da se bori. Nije imao dokaza da je povrijeđen, iako mu je komisija tražila da ih dostavi. Poslije desetak dana počeo je da trenira, tako da... Nije istina da je povrijeđen, već se on plaši borbe.

Zlatičanin je vlasnik pojasa u najprestižnijoj, WBC asocijaciji, a pobjedom nad Franklinom Mamanijem, 32-godišnji Crnogorac napredovao je na specijalizovanom sajtu BoxRec sa 11. na 8. mjesto. Osim Linaresa, ispred njega su tri svjetska šampiona u preostale tri velike svjetske organizacije, sa kojima bi mogao da se bori za ujedinjenje kruna - Kubanac Ranses Bartelemi (IBF), te dvojac iz Mančestera Teri Flanagan (WBO) i Antoni Krola (WBA).

Bartelemi (29 godina), tzv. Eksplozivno dijete, ima svih 25 pobjeda u profi karijeri, od čega 13 nokautom. Bio je prvak svijeta u super pero kategoriji IBF-a, u decembru je uzeo upražnjenu titulu u većoj kategoriji protiv Rusa Denisa Šafikova, a prije 10 dana ju je odbranio sudijskim preglasavanjem protiv Amerikanca Mikija Beja.

Najbolji skor u lakoj kategoriji ima 27-godišnji Flanagan. Bokser kojeg zovu Turbo je u profi ringu ostvario tačno 30 pobjeda, ali je čak 18 puta morao da čeka odluku sudija. I on je kontraš, kao i Zlatičanin.

Njegov sugrađanin, dvije godine stariji Krola, poznat po nadimku Milion dolara, ima 31 trijumf, tri poraza i četiri remija, ali je pri vrhu liste jer je imao odlične rivale. Dva puta se borio sa nekadašnjim prvakom u WBA, Darleisom Peresom, sa kojim je prvo remizirao, a potom ga nokautirao u 5. rundi.

Na listi BoxRec-a je četvrti Linares (40 pobjeda, tri poraza, bez remija), a ispred Zlatičanina su i Meksikanac Dante Hardon (29-5-0), Miki Bej (22-2-1) i još jedan Amerikanac, Robert Ister Džunior (17-0-0), koji je sa 25 godina najmlađi u Top 50.

Za Zlatičanina bi, nakon praktično obaveznog duela sa Linaresom, najbolje bilo da se bori sa nekim od dvojice momaka iz Mančestera. Naravno, moralo bi da dođe do dogovora njihovih promotera, televizija (pravo na mečeve najboljeg crnogorskog boksera u istoriji polaže američki Šoutajm), ali i organizacija. Jedno je sigurno - Dejan bi protiv Flanagana ili Krola konačno mogao da i finansijski naplati sve što je dao boksu.

Uzgred, na Ostrvu ga dobro znaju. Upoznali su ga kada je usred Glazgova pobijedio slavnog Škota Rikija Barnsa, a njegov meč sa Mamanijem je prenosio „Skaj sport”. Stručni konsultant te televizije, bivši šampion Evrope i Komonvelta Džejmi Mur, pohvalio je sjajnog Crnogorca.

"Uradio je ono što je trebalo da uradi protiv Mamanija. Njegov rival je kasno saznao da će se boriti, imao je samo 12 dana da se pripremi, a to je jako malo. Zlatičanin je, ipak, bio veoma dobar i dokazao da će biti veoma težak rival bilo kome", rekao je Mur i poručio da bi volio da ga vidi u ringu sa jednim od zemljaka:

"Sa kim god da se sretne, bila bi to izvanredna borba. Zlatičanin je napadač, a uz to je i kontraš, što je mnogima nezgodno. I Flanagan ima kontra gard, ali voli da se povuče i čeka rivale da mu dođu na udarac, tako da bi to po pitanju različitih stilova bio sjajan meč. Što se Krole tiče, on je nedavno pokazao da može da se prilagodi bilo čijem stilu, a u fenomenalnom je ritmu, jer su mu posljednje dvije pobjede najveće u karijeri".

Bonus video: