DRŽAVU MOGU TUŽITI SVI SA VALIDNIM SIM KARTICAMA

Koliko će državu da košta nezakonito praćenje telefona?

Svaki građanin Crne Gore sa mobilnim telefonom, mogao bi od Uprave policije da traži informaciju i brisanje svojih podataka...
188 pregleda 16 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2016. 05:25h

Država može da se suoči sa masovnim tužbama građana Crne Gore čije su telefonske listinge sudije za istrage nezakonito uzimale od mobilnih operatera.

To je mogući epilog situacije koju je otkrila Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Iz te institucije tvrde da sudije duže nezakonito postupaju kada traže da im mobilni operateri predaju listinge svih brojeva mobilnih telefona građana u Crnoj Gori.

Prema njihovim tvrdnjama, pojedine sudije za istragu od mobilnih operatera traže podatke o telefonskim razgovorima u kompletnim naseljima, opštinama, a nekada i komunikaciju svih korisnika mobilnih telefona u Crnoj Gori.

Da se zbog nezakonitog postupanja sudija može tražiti sudska zaštita “Vijestima” je kazao i član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović.

Nakon dobijenog odgovora od Uprave policije, građani imaju pravo da traže i sudsku zaštitu”, rekao je juče “Vijestima” član Savjeta Agencije Lacmanović

“Na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, svaki građanin ima pravo da od rukovaoca zbirke ličnih podataka - pa i od Uprave policije, zatraži da li je neko, po kom osnovu i u kom vremenskom periodu obrađivao njihove lične podatke i davao ih trećoj strani na korišćenje”, kazao je Lacmanović.

Objasnio je da ukoliko se utvrdi da se to dešavalo, rukovaoc zbirke ličnih podataka dužan je da na svaki zahtjev te podatke izbriše, ako nije postojao pravni osnov.

“Praktično to znači da bi svaki građanin Crne Gore ili gost naše države u periodu kada su podaci izuzimani za cijelu teritoriju, mogao da se obrati Upravi policije da od njih zatraži informaciju, kao i brisanje svojih podataka. To naravno podrazumijeva da bi nakon dobijenog odgovora građani imali pravo da traže i sudsku zaštitu”, rekao je Lacmanović.

O nezakonitom, masovnom praćenju telefonske komunikacije, Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama ranije je obavijestio jedino Telenor.

Dodatnom kontrolom utvrđeno je da i drugi mobilni operateri dobijaju iste i slične zahtjeve sudija.

Ti podaci njihovom imaocu mogu omogućiti donošenje vrlo preciznih zaključaka o privatnom životu građana, kao što su svakodnevne navike, mjesta trajnih ili privremenih boravaka, dnevna ili druga kretanja, obavljane aktivnosti, društveni odnosi i sredine koje su te osobe posjećivale...

Vrhovni sud će uskoro “zauzeti stav”

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama juče je održan sastanak povodom nezakonitog postupaja sudija.

Sastanku su prisustvovali čelnici agencije, predstavnici Vrhovnog suda, Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Zaključeno je da će krivično odjeljenje Vrhovnog suda zauzeti pravni stav o ovom pitanju, koji će biti obevezujući za sve sudije koje vode istrage”, rekao je Lacmanović.

Dodao je da su čelni ljudi agencije posebno problematizovali šta se dešava sa izuzetim podacima operatera, za osobe koje nijesu predmet bilo kakve krivične istrage.

“Zbog toga će agencija izvršiti nadzor Uprave policije i provjeriti šta se dešava sa podacima, da li se oni i dalje čuvaju, ko ima pristup istima i da li su nekom davani na korišćenje...”, kazao je Lacmanović.

Preporučujemo za Vas