Pike u finišu probio Čehe, Španci krenuli pobjedom

Barsina veza spasila Španiju - sjajan centaršut Inijeste i gol Pikea u 87. minutu, za pobjedu "furije" nad Češkom u Tuluzu
52 pregleda 0 komentar(a)
Pike, Foto: Reuters
Pike, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2016. 15:04h

Barselonina veza Inijesta - Pike donijela je Španiji pobjedu nad Češkom na zatvaranju 1. kola grupe D Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Inijesta je u 87. minutu briljantno centrirao, a Pike glavom sa ivice peterca poslao loptu u mrežu, van domašaja fenomenalnog češkog golmana Petra Čeha.

Samo takva kombinacija - vrhunske asistencije i vrhunske realizacije - vodila je do češke mreže. "Furija" je dominirala svih 90 minuta, inicijantiva je u pojedinim momentima utakmice bila i brutalna, ali je u svakom od desetina opasnih napada nedostajalo ili jedno, ili drugo - dodavanje ili precizan udarac. Konačno se sve poklopilo kada su mnogi pomislili da je već kasno za evropskog prvaka...

Na kraju, osmjeh na licu Visentea del Boskea, godinu nakon ispadanja u grupi Svjetskog prvenstva u Brazilu. Španci su se tu oprostili od svjetske krune, evropsku još ne daju! Ako ništa drugo, nakon duela na "Munisipalu" u Tuluzu je jasno da će proći grupu.

Teško, preteško su Španci stigli do prve pobjede. Beskrajni napadi su prijetili da se pretvore u pravu agoniju, a ni protivnik nije bio baš tako bezopasan. Doduše, samo iz prekida, ali i to je dio fudbala, veoma bitan...

Na kraju, 17:6 u šutevima na gol, 12:3 u kornerima, 70:30 u posjedu lopte, te samo jedan gol, i to u 87. minutu. Za utjehu Špancima, tako su dobili i Francuzi, velikih problema imali su i Njemci, Englezi čak nisu ni dobili na startu.

Česi su se predstavili kao tvrd i disciplinovan rival, doduše bez mnogo mašte u napadu, sa veteranom Rosickim koji je danas odigrao više minuta (88) nego tokom cijele sezone u dresu Arsenala (19).

Čak i kada su Španci u nekoliko navrata izigrali zgusnutu odbranu protivnika, uvijek se ukazivao neki Necid, neki Gebre Selasije, da požrtvovanim i pravovremenim startom spriječi posljednji udarac "furije". Čak i kada je sve bilo čisto pred golom, ukazivao se sjani Petr Čeh...

Morata, Nolito, David Silva, Đordi Alba, Inijesta... bili su u dobrim pozicijama da otključaju češku bravu, ali se protivnik nekako držao. Sve do 87. minuta...

Španija je pobjedom pridružila Hrvatskoj na 1. mjestu u grupi D. "Furija" i "vatreni" imaju po tri boda, istovjetnu gol-razliku, dok su Češka i Turska bez bodova nakon prvog gola.

Tok meča:

Kraj utakmice u Tuluzu, Španija je pobijedila Češku sa 1:0!

Nije još gotovo, Darida je u drugom minutu sudijske nadoknade imao najbolju šansu za Čehe - pucao je, međutim, pravo u De Heu.

Španci vode! Konačno, tek u 87. minutu, popustili su češki bedemi pred silovitim naletima "furije". Toliko ofanzivaca u sastavu Visentea del Boskea, a gol je dao defanzivac - Pike je nakon centaršuta Inijeste glavom sa peterca savladao Petera Čeha. Kakvo olakšanje za evropskog šampiona.

Još 10 minuta do kraja - Španija kreće u posljednji juriš.

"Furija" vodi sa 16:5 u šutevima na gol, 12:3 u kornerima, 67 odsto naspram 33 u posjedu lopte - golova, međutim, još nema.

Novi veliki nalet Španaca, Đordi Alba je uspio da zaobiđe Čeha, ne i da ubaci loptu u mrežu. U 72. minutu u dobroj poziciji je bio David Silva, ali je pucao pored gola. Del Boske je u međuvremenu zamijenio napadače umjesto Morate, ušao je Aduric.

Česi opasni nakon prekida, Fabregas je bekovskom intervencijom u 65. minutu spasio čist gol.

Vezista Češke Tomaš Rosicki je istovremeno i najstariji i najmlađi češki fudbaler koji je nastupao na evropskim prvenstvima. Na Euru u Belgiji i Holandiji 2000. imao je 19, sada ima 35 godina.

Jaka kiša počela je da pada iznad stadiona "Munisipal" u Tuluzu, a dolje, na nakvašenom terenu, umalo hladan tuš za Špance - Hubnik je nakon prekida Rosickog pucao nogom, pravo u De Heu.

"Furija" je furiozno otvorila nastavak, Morata je odmah pobjegao po desnoj strani, a Hubnik umalo postigao autogol. Nakon kornera, dobru šansu imao je i Serhio Ramos.

Kraj prvog poluvremena! Španci puno bolji od Češke, ne i konkretni pred golom - 0:0

Đordi Alba je u 40. minutu pucao sa lijeve strane, ubrzo nakon njega u dobroj pozicji je bio David Silva - Petr Čeh je i dalje siguran.

Čak 150 pasova više imaju Španci u odnosu na Čehe, nakon 35 minuta igre. "Furija" plete mrežu, ali nema gola, nema ni pravih velikih šansi - dva ozbiljna pokušaja imao je Morata, nedovoljno da se savlada golman kalibra Petra Čeha. Češka bezopasna.

Veliki jubilej ofanzivca Mančester sitija Savida Silve, koji igra 100. utakmicu u dresu reprezentacije Španije.

Španci sve opasniji, Morata se u 29. minutu lažnjakom oslobodio češkog defanzivca i pucao lijevom nogom - tik pored gola.

Česi su počeli hrabro, imali su i dobru poziciju preko Vrbe iz slobodnog udarca, ali su Španci nakon 15 minuta počeli da preuzimaju konce igre. Prvu priliku za "furiju" imao je Morata, njegov udarac u 16. minutu odbranio je Čeh.

Utakmica je počela!

Nakon šest godina apsolutnog vladanja evropskom i svjetskom fudbalskom scenom, Španija je na Mundijalu u Brazilu doživjela strmoglav pad.

U proces rehabilitacije i pohod na treću vezanu evrotitulu kreće iz Tuluza, utakmicom sa Češkom (15 časova).

Selektor "furije" Visente Del Boske ipak je ukazao šansu golmanu Davidu de Hei, prije Ikera Kasiljasa, uprkos seks skandalu u koji je golman Mančester junajteda navodno bio umiješan još prije četiri godine, što je tek sad dospjelo u javnost.

Sastavi timova:

Španija: De Hea, Huanfran, Pike, Ramos, Alba, Febregas, Buskets, Inijesta, Nolito, Silva, Morata.

Češka: Čeh, Kaderabek, Sivok, Hubnik, Darida, Plašil, Krejči, Rosicki, Gebre Selasije, Necid.

Bonus video: