Zlatanova klasa ili irsko hrabro srce?

„Iskreno mislim da pobjednik ove utakmice ima velike šanse da prođe grupu. Imamo snagu da se suprotstavimo i Belgiji i Italiji, ali ovaj meč je drugačiji od ta dva naredna”, rekao je selektor Švedske Erik Hamren pred duel u Parizu
76 pregleda 1 komentar(a)
Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2016. 12:59h

Misterija grupe C makar djelimično će biti otklonjena nakon što se pokažu Republika Irska i Švedska - autsajderi pored Belgije i Italije.

Ima li u ovim timovima dovoljno snage da poremete planove favoritima? To je ključno pitanje na koje je odgovor pokušao da ponudi selektor „tri krune“ Erik Hamren.

„Iskreno mislim da pobjednik ove utakmice ima velike šanse da prođe grupu. Imamo snagu da se suprotstavimo i Belgiji i Italiji, ali ovaj meč je drugačiji od ta dva naredna”, rekao je Hamren pred današnji duel u Parizu (18h).

Po dvije prvoplasirane ekipe iz četiri grupe i najbolje četiri trećeplasirane igraće u osminu finala...

„I ako izgubimo od Irske šanse za prolaz postoje, ali bi bile mnogo manje. Da, ovo je meč od kojeg sve zavisi”, jasan je Hamren.

Oba tima su gotovo bez reakcije eliminisana u grupi na Euru prije četiri godine, a i praktično su jedan do drugog na rang listi Fife - Irci su 33, a Šveđani 35.

„Mislim da nema favorita, ali razmišljamo samo o pobjedi”, dodao je selektor Švedske.

U Švedskoj se manje-više zna, igra će zavisiti od inspiracije Zlatana Ibrahimovića, ali šta mogu da ponude Irci?

Stručni štab u kojem je glavni Martin O'Nil, a prvi pomoćnik „gvozdena cjevanica” Roj Kin prije svega ide na - fudbalsku tuču, igru duela kojom se podiže ionako do maksimuma izraženi karakter irskih fudbalera.

Kako do gola?

A kada se dođe do gola protivnika tu se čeka velikan kakav je Robi Kin...

„Sva tri tima u ovoj grupi su jača od nas na papiru, ali ne mislim da su nepobjedivi i da ne možemo da igramo protiv njih. Šta je naš cilj? Da ostanemo „živi” za prolaz do posljednje utakmice i da pokušamo da napravimo korak više”, istakao je vezista Džejms Meklin, koji je rođen u Deriju u Sjevernoj Irskoj.

Šveđani ne znaju za poraz protiv Iraca

Šveđani nikada nisu izgubili od Iraca u zvaničnim mečevima (imaju četiri pobjede i dva remija), a dva tima su bila u kvalifikacionoj grupi za Mundijal 2014 - u Dablinu je bilo 2:1 za „tri krune”, a u Solni 0:0.

Ima i simbolike - tim Martina O'Nila se danas vraća na stadion na kojem je pokraden pred očima cijelog svijeta u revanš meču baraža za Mundijal 2010. kada je Tjeri Anri dao gol rukom i odveo Francusku na SP u Južnoj Africi.

Vjerovatni sastavi - Republika Irska: Rendolf - Kolmen, O'Šej, Klark, Brejdi - Mekarti, Vilan - Volters, Hulahan, Meklin - Kin (Long)

Švedska: Isakson - Lustig, Johanson, Grankvist, Olson - Larson, Kalstrom, Levicki, Forsberg - Berg, Ibrahimović.

Bonus video: