Pronađena Aristotelova grobinica: Stagiri mjesto počivališta?

Pronađeni su i novčići i keramika iz perioda Aleksandra Velikog, Aristotelovog učenika, što je dodatno utvrdilo mišljenje istraživača
56 pregleda 0 komentar(a)
Aristotel, Foto: Wikimedia, Wikimedia
Aristotel, Foto: Wikimedia, Wikimedia
Ažurirano: 13.06.2016. 09:00h

Grobnica Aristotela, jednog od najvećih antičkih filozofa, možda je konačno pronađena. Grčki arheolog Kostas Sismanidis ubijeđen je da je stara, polusrušena građevina na jednom brežuljku u Stagiri mjesto počivališta čovjeka kojem svijet duguje zahvalnost na uspostavljanju sistema formalne logike.

Iako, kako kaže za “Gardijan”, a prenosi Politika.rs, još uvijek za to nema snažne dokaze, sve upućuje u tom pravcu, posebno ako se uzme u obzir podatak koji se nalazi u dva pisana izvora - narod Stagire Aristotelov pepeo sa Halkide na Eviji, gdje je filozof umro 322 p.n.e., prebacio je u svoju postojbinu.

Na samom lokalitetu, prenosi britanski list, nalaze se ostaci na brzinu sagrađenog mauzoleja čija je podna osnova u obliku kvadrata izrađenog od mermera koji potiče iz helenskih vremena dok se oltar nalazi izvan građevine.

Pronađeni su i novčići i keramika iz perioda Aleksandra Velikog, Aristotelovog učenika, što je dodatno utvrdilo mišljenje istraživača.

Mada se o privatnom životu Aristotela malo zna uprkos tome što postoje mnoga njegova sačuvana djela, arheolozi su mukotrpno skoro dvije decenije radili na istraživanju njegovog mjesta rođenja u grčkom regionu Makedonija, kako bi upotpunili slagalicu o etapama njegovog rada i stvaralaštva.

Bonus video: