Mini serija "Gore dolje" na TV Vijesti

U raskošnoj produkciji razotkriva se cijela istorijska epoha i tajne koje tinjaju iza zatvorenih vrata
0 komentar(a)
Serija Gore-dolje, Foto: Printscreen
Serija Gore-dolje, Foto: Printscreen
Ažurirano: 14.06.2016. 08:56h

Televizija "Vijesti" večeras i sjutra od 20 časova prikazuje mini seriju "Gore dolje".

U seriji je predstavljeno moderno viđenje odnosa između gospode i posluge u skladu sa društvenim običajima 30-ih godina prošlog vijeka

U raskošnoj produkciji razotkriva se cijela istorijska epoha i tajne koje tinjaju iza zatvorenih vrata.

U ljeto 1930. porodica Belami zauvijek napušta svoj dom u londonskoj četvrti Belgravia. U praznoj kući odana sobarica Rouz Bak prisjetila se njenih tajni, istorije, ljubavi i ljudskih sudbina koje je obilježila. Posljednji je put za sobom zatvorila kućna vrata i otišla svojim putem - no srce je ostalo.

Godine 1936. Rouz se igrom sudbine vraća na broj 165 ulice Iton Plejs. Kod novih vlasnika će raditi kao domaćica. Oni su povratnici iz Vašingtona, gdje je Halamu upravo istekao diplomatski mandat. Međutim, uoči Drugog svjetskog rata vremena se mijenjaju. Posluga više nije ni jeftina ni poslušna: pred Rouz je veliki posao. U bijelomu svijetu je tada burno: Edward VIII. Stupio je na prijesto, fašizam uzima maha i Evropa se polako, ali sigurno kotrlja prema katastrofi.

U gospodskom svijetu porodične kuće, rukovodeća čast pripada lejdi Mod Holand. Nedavno je ostala udovica ali za svoje godine je itekako odvažna. Na povratku iz Indije odlučila je da se preseli u Iton Plej, iako su se njen sin i njegova prelijepa žena tamo već skućili. Jedva se poznaju, no sad silom prilika uprkos međusobnom zazoru moraju da žive pod istim krovom. Priključuje im se i mlada ledi "Persi" Tovin, sestra lejdi Agnes iz Velsa, koja ulazi u londonsko visoko društvo. Istaknut položaj u aristokratskom svijetu tijesno povezuje porodicu s poličkim životom i britanskim dvorom, što je ponekad i nezahvalna povlastica.

U posluzi uz Rouz rade g. Pričard, živčani batler antialkoholičar, harizmatični vozač Heri Spargo, darovita kuvarica gđa Tekeri, razmetljiva mlada sudopera Ivi i povučena sobarica Rakel. G. Amanjit, Modin odani indijski sekretar, našao se u nelagodnom prostoru između "onih gore" i "onih dolje". Otmena raskoš gospodske dokolice i radnička svakodnevica posluge dva su strogo odvojena svijeta. No, uskoro otkrivamo da oba skrivaju lavirint tajni, laži i sablazni.

Mini seriju “Gore dolje” možete pogledati u utorak i srijedu od 20:00h.

Bonus video: