Mustafi počeo, Švajnštajger završio posao, Njemačka - Ukrajina 2:0

Golovima Mustafija i Švajnštajgera, Njemačka savladala Ukrajinu 2:0
0 komentar(a)
Švajnštajger, Foto: Reuters
Švajnštajger, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 21:21h

Njemačka je pobjedom otvorila Euro i pohod ka tituli, na koju čeka 20 godina - šampion svijeta savladao je Ukrajinu 2:0, u meču koji je počela poletno, zatim se odbranila od napada rivala, pa ga sporim ritmom potpuno uspavala, a na kraju dotukla iz kontre.

Njemačka je povela iz prve šanse. Škodran Mustafi efektno je glavom savladao Pjatova na centaršut Tonija Krosa, opravdavši povjerenje Joakima Leva, koji ga je uvrstio u tim, zbog povrede Humelsa.

Konačnih 2:0 postavio je Bastijan Švajnštajger iz kontre u trećem minutu nadoknade.

To je njegov prvi gol za Njemačku poslije skoro pet godina.

Nakon prvih 45 minuta izgledalo je da Ukrajinci nisu došli u Lil da gledaju šta rade Njemci, već da pokušaju da ih pobijede. Nojer je sjajnom intervencijom zaustavio šut Kačeridija sa pet metara, dok je Boateng sa gol-linije izbacio loptu koju je uputio Konopljanka.

Iz većeg posjeda, Njemačka je stvorila samo jednu šansu iz igre. Kedira se ubacio iz drugog plana i tukao pravo u Pjatova.

Očekivalo se da će Ukrajinci još hrabrije izaći u nastavku, ali se u drugom poluvremenu izgubila energija iz prvog.

Njemci su se dobro postavili, čuvali loptu, umrtvili igru i uspavali Ukrajince, koji su nedovoljno agresivno izlazili u presing, pustili da im vrijeme polako ističe, bez ozbiljnijeg pritiska na polovini rivala.

Sve do posljednjeg minuta, kada je izlazak ukrajinskih igrača otvorio kontru Njemačke. Napad je povukao Ozil, a završio Švajnštajger, koji je samo minut ranije ušao umjesto Gecea.

Tok meča

90+3. minut - krenuli su Ukrajinci naprijed, a Njemci ih uhvatili iz kontre. Ozil je centrirao, a Švajnštajger, koji je ušao minut ranije pogodio za konačnih 2:0.

87. minut - Ozil je pobjegao odbrani, uposlio ga je Širle, ali je golman Ukrajine ušao u šut njemačkom igraču. Na drugoj strani, Ukrajinci su umalo iskoristili grešku, nesporazum Mustafija i Nojera, koji je odgurnuo Seleznjova dok se vraćao ka golu, ali nedovoljno da Atkinson pokaže na penal. Na kraju samo korner, a od kornera - ništa.

82. minut - ubrzali su malo Njemci u jednom napadu. Širle, koji je zamijenio Drakslera, nije dobro završio akciju - traljav šut sa ivice šesnaesterca.

75. minut - još jedan šut van šesnaesterca - Miler je probao, Pjatov ponovo siguran.

Loš fudbal u drugom poluvremenu. Djeluju usporeno i jedni i drugi, s tim da Njemci kontrolišu svaki dio terena i Ukrajina izgleda potpuno bezopasno.

61. minut - u nastavku se šutira iz daljine. Kedira sa 25 metara, Pjatov na lopti.

57. minut - nezgodan udarac Rakickog sa 20-ak metara iz prekida, siguran Nojer.

52. minut - Kros je probao sa 20-ak metara, preko gola.

47. minut - Prvi pokušaj imao je Draksler - komplikovana situacija, iskosa sa lijeve strane, Pjatov je odbio loptu.

Počelo je drugo poluvrijeme u Lilu.

Nakon prvih 45 minuta, Njemačka vodi 1:0 protiv Ukrajine, golom Mustafija.

Ukrajinci su imali dvije velike šanse - Nojer je odbranio šut Kačeridija, a Boateng sa gol-linije izbacio loptu.

Na drugoj strani, Kedira je mogao da lansira Njemačku do 2:0, ali je sjajan bio Pjatov.

37. minut - Boateng je spasio Njemačku - centimetri su dijelili Ukrajinu do gola, ali je defanzivac Njemačke sa linije izbacio loptu nakon pokušaja Konopljanke.

30. minut - sjajna šansa za Njemačku - Kedira je bio sam ispred Pjatova, ali je tukao sa desetak metara pravo u golmana Ukrajine.

27. minut - druga odbrana Nojera. Zaustavio je šut glavom Kačeridija, nakon kornera.

19. minut - Njemci vode. Ubacio je Toni Kros iz prekida, a Škodran Mustafi glavom efektno poslao loptu pod prečku. Njegov prvi gol za njemačku selekciju.

Izjednačen početak meča, Ukrajinci nisu povučeni. Njemcima neće biti lako, toga je svjestan legendarni golman i bivši kapiten "elfa" Oliver Kan.

Dobar napad Njemačke, loša završnica Ektora.

Prvi opasan napad imali su Ukrajinci - Konopljanka je šutirao sa ivice šesnaesterca, odbranio je Nojer.

Njemačka nikada nije izgubila na otvaranju šampionata Evrope, koje je osvajala tri puta, ali posljednji prije 20 godina.

Počeo je meč u Liku, Njemačka i Ukrajina igraju drugu utakmicu prvog kola grupe C.

Iako je u Francusku doveo podmlađen sastav, Joakim Lev na startu računa na provjerene šampione - 10 igrača, koji su prije dvije godine osvojili titulu prvaka svijeta, počinju meč sa Ukrajinom. Jedini "uljez" je Jonas Ektor.

Njemačka: Nojer, Hovedes, Ektor, Boateng, Mustafi, Kedira, Kros, Ozil, Miler, Draksler (78. Širle), Gece (90. Švajnštajger).

Ukrajina: Pjatov, Fedecki, Ševčuk, Kačeridi, Rakicki, Sidorčuk, Stepanenko, Jarmolenko, Kovalenko (74. Zinčenko), Konopljanka, Zozulja (66. Seleznjov).

Bonus video: