Milik presudio Ircima, prvi trijumf Poljske na prvenstvima Evrope

Od 18 sati u Nici igraju Poljska i Sjeverna Irska, u prvom meču grupe C. U 21 sat sastaju se Njemačka i Ukrajina
0 komentar(a)
Milik, Foto: Reuters
Milik, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 18:04h

Golom Arkadijuša Milika u 50. minutu, Poljska je savladala debitanta Sjevernu Irsku (1:0) i ostvarila prvu pobjedu na Evropskim prvenstvima.

Poljaci su mogli ubjedljivije da slave, potpuno kontrolisali utakmicu, ali su, ipak, do kraja strahovali za ishod protiv rivala, koji je tek u posljednjih 15-ak minuta pokušala da uradi nešto više u napadu.

Kuriozitet utakmice predstavlja podatak da Robert Levandovski nije uputio nijedan šut na gol - napadač Bajerna u kvalifikacijama je postigao 13 pogodaka.

Tok meča

Poljaci bez velikih problema čuvaju prednost, ali još ne uspijevaju da potpuno zatvore utakmicu. Šut Krikovijaka sa 20-ak metara završio je pored lijeve stative.

Irci sa trojicom napadača, od kojih je Konor Vašington, prije četiri godine, dok je trajao Euro 2012. godine, radio kao poštar u engleskom gradiću Sent Iv. Sada je član Kvins park rendžersa.

Prvi opasan ulazak igrača Sjeverne Irske u šesnaesterac Poljske, ali je Šćešnji istrčao i uhvatio loptu ispred Vašingtona.

Nema reakcije Sjeverne Irske. Prvi meč na prvom velikom takmičenje poslije tri decenije izgleda da je prevelik izazov za ostvrsku selekciju.

50. minut - bilo je i vrijeme. Poljska vodi 1:0. Asistencija Blaščikovskog, Arkadijuš Milik je sa 14-15 metara lijevom nogom pogodio cilj. Apsolutno zasluženo vođstvo Poljske.

U prvom poluvremenu duela Poljske i Sjeverne Irske viđena je najveća dominacija jednog tima u dosadašnjem toku šampionata, ali 0:0 je nakon prvih 45 minuta.

Poljaci su konstantno bili pred golom rivala, imali dvije velike šanse. Irci bezopasni, pitanje je, međutim, mogu li izdržati opsadu i u nastavku.

39. minut - mladi Kapustka sve je uradio efektno - primio loptu na 20-ak metara, dobro šutirao, a Mekgovern odbio u korner.

31. minut - prvi zicer za Poljsku. Akcija Blaščikovskog i Piščeka, Arkadijuš Milik stvorio je poziciju za šut, ali je to uradio traljavo sa 7-8 metara. Preko gola.

Uprkos ogromnoj dominaciji, Poljska za sada bez šansi i ozbljnog pokušaja ka golu rivala.

Izdržali su nekako Irci početni pritisak Poljske, ali čeka ih još mnogo posla pred svojim golom.

Nevjerovatan pritisak Poljske u prvih pet minuta. Od početka meča lopta je konstantno na 20-ak metara od gola Sjeverne Irske.

Poljska želi prvu pobjedu na šampionatima Evrope protiv debitanta u završnici - Sjeverne Irske.

Poljaci su bili najefikasnija ekipa u kvalifikacijama sa 33 gola, a Robert Levandovski prvi strijelac sa 13 pogodaka.

Levandovski i drugovi dobili su podršku od jedne od najboljih teniserki na svijetu - Agnješke Radvanjske.

Irci su 30 godina čekali da zaigraju na velikom takmičenju, samo osam igrača iz sastava bili su rođeni kada je njihova selekcija igrala na Mundijalu u Meksiku 1986. godine.

Za Sjevernu Irsku ovaj meč je istorija.

Emotivna podrška stigla je od čuvenog golfera Rorija Mekilroja.

Poznati su i sastavi timova.

Poljska: Šćešnji - Pišček, Glik, Pazdan, Jedrzejčik - Blaščikovski (80. Grosicki), Krikovjak, Mačinski (78. Jodlovec), Kapustka (88. Peško) - Milik, Levandovski.

Sjeverna Irska: Mekgovern - Meklaflin, Katkart, Evans, Mekoli - Ferguson (66. Vašington), Berd (76. Vord), Norvud, Mekner (46. Dalas), Dejvis - Laferti.

Bonus video: