Dante Buu predstavio rad “Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ"

Po povratku iz Berlina uslijediće Dedeićeva intervencija u javnom prostoru u Sarajevu “CUThere, 2016”
243 pregleda 0 komentar(a)
Semir Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Semir Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2016. 15:51h

Crnogorski konceptualni umjetnik Semir M. Dedeić, koji svoje radove predstavlja pod pseudonimom Dante Buu, učestvovao je toku maja na rezidencijalnom programu za umjetnike “West Balkan Calling” u Gracu u Austriji.

Kako je objasnio za “Vijesti”, ovaj program organizuje Rotor - Centar za savremenu umjetnost u saradnji sa Cultural City Network Graz, a riječ je o razmjeni između šest umjetničkih institucija sa prostora jugoistočne Evrope i pet umjetničkih institucija iz Austrije.

Dedeić je sa svojim radom po dolasku u Grac bio dio izložbe “Arrivals/Departures” u organizaciji Kulturvermittlung Steiermark - Cultural City Network Graz, u okviru Galerijskih dana u Grazu, a tom prilikom je izložio svoj najnoviji rad “Vaza sa cvijećem u prozoru, 2016” (iz serije Post-Goblen). “Termin Post-Goblen, u bukvalnom smislu znači evoluciju goblenske umjetnosti po pitanju boja, odnosno po nedostatku istih. U sveukupnim socijalnim, istorijskim, političkim i kulturnim uslovima savremenog narativa, mainstream (na intimnoj razini isto) se, skoro uvijek, naginje prema militantnoj ideologiji/diskursu”, objašnjava ovaj umjetnik.

“Četiri boje vojničke uniforme su primijenjene na klasični printani motiv za goblen hobiste. U ovom procesu, šarenolikost boja se u potpunosti kamuflira, čineći motiv jedva vidiljivim u finalu. Mnogo kao naša sopstvena realnost”, dodaje Dante Buu, koji je 24. maja na otvaranju izložbe “Universal Hospitality” u sklopu Bečkih festivalskih nedjelja (Into the City) izveo performans.

Kako je objasnio, performans je dio njegovog rada “The Winner Takes It All, 2015”.

“Sastavljena od javno dostupnog materijala sa Youtubea, ova karaoke postavka koristi instrumental hita 'The Winner Takes It All' grupe ABBA , koji prate video scene fizičkog zlostavljanja i javnog ponižavanja gej momka koje sprovodi ruski pokret 'Occupy Pedophilia' i kontrastnih scena iz gej kluba u Njujorku gdje grupa mladića oduševljeno pleše i slavi”, pojasnio je on.

“Intimna postavka je poziv za svakog posjetioca da otpjeva '...the gods may throw a dice, their minds as cold as ice and someone way down here, loses someone dear...' (bogovi mogu baciti kocke, uma hladnog poput leda, a neko ovdje dolje izgubiće nekoga dragog) za sebe ili za publiku”, dodao je Dante Buu, ističući da će rad biti izložen, u Alte Postu u Beču do 19. juna.

U toku rezidencijalnog programa Dante Buu, se publici u Gracu predstavio i svojim novim radom “Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ (auto-portet)”, a riječ je o posterima koji su, u vidu intervencije u javnom prostoru bili izlijepljeni svuda u Gracu.

Na posteru se može vidjeti portret umjetnika koji je digitalnom obradom postaren, sa crvenim ružama u kosi, a Dante Buu se u ovom radu bavi idejom o tome kako je i da li je moguće, u vremenu u kojem živimo, ostariti srećno.

“Motiv za realizaciju rada 'Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ' sam našao u praznini koja postoji između obećanja odnosno želja i stvarnosti. Na rad se može gledati i kao na društvenu kritiku, mada je publika ta koja sama za sebe odlučuje kako vidi rad i sama izvlači svoju interpretaciju”, ispričao je on.

Dante Buu dodaje da su njegovi radovi veoma intimni, jer uvijek govori iz svoje pozicije, a upravo zbog toga samo ime Mustafa nije slučajno, jer je upravo to umjetnikovo srednje ime, koje u ovom slučaju “propituje ideju predrasuda koje su povezane sa imenima, posebno sa Istokom, zbog trenutne izbjegličke krize u negativnom kontekstu”.

“Predstavljanjem Mustafe kao nasmijanog i srećnog čovjeka sa crvenim ružama u kosi, stvara se lažna slika bazirana na intimnim željama, sliku čovjeka koji živi u svijetu tolerancije i razumijevanja, u svijetu u kojem nema prepreka za njega da bude ono što jeste”, ispričao je o radu “Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ” čiju je realizaciju podržalo i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Dedeić se prošle godine predstavio na Bijenalu savremene umjetnosti u Konjicu u Titovom bunker, sa radom “Brotherhood, 2015”, a nakon Graca, putuje za Berlin, gdje će raditi novu intervenciju u javnom prostoru “Untitled/Berlin”.

Po povratku iz Berlina uslijediće njegova intervencija u javnom prostoru u Sarajevu “CUThere, 2016”.

Bonus video: