Levandovski i Laferti žele da donesu radost

0 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Robert Levandovski, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2016. 13:42h

Možda će zvučati čudno, ali Sjeverna Irska trenutno je ekipa u najboljoj formi od svih učesnika Evropskog prvenstva. Tako makar govore rezultati.

Debitant na Evropskim prvenstvima, u Francusku je doputovao sa impresivnim nizom od 12 mečeva bez poraza u takmičarskim i prijateljskim mečevima. Do niza kakav nemaju ni Španija, Njemačka i ostale velesile, Irci su došli na tipičan nekadašnji ostvrski način - jakom, čvrstom, organizovanom igrom...

"Oformili smo dobar defanzivni sistem, a možemo da ga mijenjamo u zavisnosti od toga kako se utakmica odvija", objašnava Garet Mekoli, defanzivac Vest Bromiča.

Daleko od toga da su se Irci u toj seriji bez poraza sastajali sa „pacerima” (u posljednjem kontrolnom meču igrali su 0:0 sa Slovačkom, koja je prije toga savladala Njemce 3:1), ali će večeras morati da se prilagode novoj situaciji, igranju na velikom takmičenju, a i protiv ekipe koja je postigla najviše golova u kvalifikacijama - 33 gola postigli su Poljaci na putu ka Francuskoj.

Od toga je 13 djelo Roberta Levandovskog.

"On je naš kapiten, naš lider i naša gol-mašina", rekao je golman Lukaš Fabijanski.

"On je jedan od najboljih na svijetu, ali proučavali smo poljski tim, imamo defanzivce koji su navikli da se bore sa vrhunskim napadačima i vjerujem u njih", rekao je selektor Sjeverne Irske Majkl O'Nil.

Ono što je za Poljake napadač Bajerna, za Irce je to Kajl Laferti. Napadač Noriča postigao je sedam golova u kvalifikacijama, držao cijelu ofanzivnu liniju i sada se oštri za debi na velikim takmičenjima.

"Što više golova dajem za reprezentaciju, to je moja glad za golovima sve veća. Znam da sam u centru pažnje i uživam u tome. Spreman sam da se borim kao lav", ističe Laferti, koji se oporavio od povrede, zadobijene prije nekoliko dana na treningu.

Poljaci mogu da pretpostave šta ih čeka u duelu sa ostrvskom ekipom.

"Očekujemo meč pun intenziteta, protivnika koji će igrati sa velikom strašću. U kvalifikacijama smo igrali sa Škotskom i Republikom Irskom, tako da dobro znamo šta nas čeka", kazao je Fabijanski.

Vjerovatni sastavi - Poljska: Fabijanski - Pišček, Glik, Pazdan, Jedrzejčak - Blaščikovski, Krihovjak, Zjelinski, Grosicki - Milik, Levandovski.

Sjeverna Irska: Kerol - Katkart, Mekoli, Evans, Meklaflin - Norvud, Meknir, Dejvis, Dalas - Vord, Laferti.

Bonus video: