Kreću i Hrvati

8 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: Reuters
Luka Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 12:19h

Hrvatska i Turska se sastaju 20 godina nakon prve pobjede „vatrenih” na nekom velikom takmičenju. Bilo je to 1996. na Euru u Engleskoj, 11. juna u utakmici koja je odigrana u Notingemu.

"Bila je to velika pobjeda hrvatskog fudbala - rekao je tadašnji selektor Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević.

A 2008. su se revanširali Turci u Austriji i Švajcarskoj, tada u četvrtfinalu kada su nakon penala eliminisali sastav Slavena Bilića.

Dakle, istorija ova dva tima postoji, a današnji sudar u Parizu mogao bi da odredi nastavak grupe C u kojoj su još Španija i Češka.

Ćorluka: Ne zaboravljamo 2008.

"Taj poraz iz 2008. nas još boli, ali ne mislimo da uđemo u meč tako što želimo da se svetimo. Bilo je to prilično davno", ističe 30-godišnji Vedran Ćorluka.

Prisjetio se te julske noći i Luka Modrić, koji je promašio prvi šut u penal seriji:

"Te noći sam plakao kao malo dijete. To je jedan od najtežih momenata u mojoj karijeri ", istakao je as Real Madrida.

Prošlost je prošlost, vrijeme je da se dva tima okrenu duelu na „Stad de Fransu”.

"Svi znamo šta znači pobjeda na otvaranju velikog takmičenja. U opasnoj smo grupi, svaki meč je priča za sebe, ali došli smo ovdje da pokažemo da smo pravi tim", kaže Modrić.

Od te 2008. Turska do danas nije igrala na velikim takmičenjima - preskočila je svjetska prvenstva u Južnoj Africi i Brazilu, kao i Euro u Ukrajini i Poljskoj.

Terim: Meč vrijedan osmine finala

Previše - nema dilemu selektor Fatih Terim, turski Imperator.

"Nije nas bilo odavno, a i ovdje nećemo imati velike šanse ako izgubimo od Hrvatske. Stvarno mislim da je ovaj meč presudan za nastavak grupe i da može širom da nam otvori vrata osmine finala", kazao je Terim.

Ako Turska i ima prednosti u odnosu na Hrvatsku ona je na klupi, jer stručnjaci kao najveću manu „vatrenih” apostrofiraju selektora Antu Čačića.

"Spremni smo i nemam dileme oko sastava ",rekao je Čačić.

Problem bi, međutim, mogla da predstavlja povreda kapitena Darija Srne. Ako ne bude spreman njegovo mjesto zauzeće Šime Vrsaljko, desni bek Sasuola.

Vjerovatni sastavi - Turska: Babadžan - Gonul, Topal, Balta, Erkin - Inan - Džalhanoglu, Tufan, Ozjakup, Turan - Jilmaz;

Hrvatska: Subašić - Srna, Vida, Šildenfeld, Strinić - Modrić, Badelj - Pjaca, Rakitić, Perišić - Mandžukić.

Bonus video: