Violetine priredbe i bajke o Solani

Ambasadorka SR Njemačke, umjesto hvalospjeva, ignoriše vaše strahovite napore - i da vam još, preko svega, prebacuje silne pare koje ste upucali u nešto što nije vrijedno ni pomena - U NIŠTA - odnosno u ništa što bi išlo u pravcu pozitivnih preporuka iza kojih stoje visoke evropske institucije
89 pregleda 7 komentar(a)
Solana
Solana
Ažurirano: 11.06.2016. 19:30h

Tell me the truth, am I such am annoying person? ... No, wait, don't tell me the truth. Michael Lipsey

Uvažena ambasadorka Savezne Republike Njemačke, njena ekselencija Gudrun Elizabet Štajnaker (Gudrun Elisabeth Steinacker) - gostovala je 2. juna na TV Vijesti, u emisiji Načisto.

Gospođa Štajnaker je iznijela niz vrlo zabrinjavajućih konstatacija o lošem stanju u zoni bivše Solane "Bajo Sekulić". Za nečinjenje je prozvala državne organe, redom: Vladu CG, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) i Upravu Nacionalnih parkova CG (UNPCG). I još je pomenula CG nastup na XV Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji - i to u vrlo interesantnom kontekstu - ali krenimo redom...

Nakon što je konstatovala da je stanje u zoni Solane "katastrofalno", gospođa Štajnaker je rekla da bi trebalo da rade barem dvije pumpe za vodu u toj zoni (da ispumpavaju slatku i upumpavaju slanu vodu u bazene, što je ključ održavanja vrlo osjetljivog, artificijelnog biotopa Solane). Dodala je da je palo dosta kiše u posljednje vrijeme, što će reći da ima previše slatke vode u bazenima - i da je samo jedna pumpa za vodu popravljena - ali da ne radi kako bi trebalo.

Konstatovala je i da UNPCG ne upravlja dobro Solanom (UNPCG je početkom septembra prošle godine uzela u zakup cjelokupnu imovinu Privrednog društva AD Solana "Bajo Sekulić" u stečaju - i to na godinu dana - uz obavezu da zaštiti biodiverzitet i preduzme potrebne mjere i radnje u cilju održavanja i unapređenja ekosistema Solane). A sjetila se da pomene i problem krivolova u zoni Solane - pa je postavila retoričko pitanje - što Vlada CG zaista radi na zaštiti Solane.

Poentirala je tako što je dobro poznatu činjenicu da Vlada CG (gotovo) ništa ne ulaže u zaštitu Solane - stavila u kontekst činjenice da je ta ista Vlada potrošila 150.000 eura na predstavljanje CG na Bijenalu u Veneciji - na predstavljanje koje za temu ima, podsjetiću vas, upravo "strategije za održivi ekološki i ekonomski razvoj Solane". I još je, preko svega, pomenula i onaj nesrećni avion - koji je na dan otvaranja CG postavke u Veneciji, u ranim jutarnjim časovima, odletio sa Aerodroma PG u pravcu Aerodroma Marco Polo - pun zaslužnih građanki, građana, te medijskih poslenica i poslenika, kojima je primarna uloga bila da svojim prisustvom uveličaju ceremoniju otvaranja CG postavke.

Citiranje dokumenta Evropske komisije, naslovljenog "Izvještaj o Crnoj Gori za 2015. godinu" - bio je overkill - ako mene pitate. Naime, tamo lijepo stoji, na 69. strani verzije na engleskom, da bi CG u 2016. godini, između ostaloga, posebno morala da povede računa da: "...napravi odlučne napore u pravcu zaštite i upravljanja Solanom u Ulcinju, koja je prirodni rezervat i rezervat za ptice, u skladu za zahtjevima za očuvanje prirode" - i sve to u okviru Pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom, odnosno priprema za Poglavlje 27: Životna sredina i klimatske promjene.

Gospođa Štajnaker definitivno nije imala milosti - citirala je čak i Rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) - koja se tiče pomenutog Izvještaja - gdje lijepo stoji, pod tačkom 32, da EP: "Poziva (CG - op.a.) na daljnje napore kako bi se sačuvao biodiverzitet Solane Ulcinj, poglavito (in particular - u originalu - op.a.), kao najznačajnijeg gnijezdilišta i zimovališta ptica na istočnoj obali Jadrana; poziva Vladu da nastavi i pojača napore za održivu nacionalnu i međunarodnu zaštitu ovog jedinstvenog ekosistema..." - da bi na kraju konstatovala da ne vidi da se čine ti napori - da joj je žao, ali da ne vidi.

Sjutradan, 3. juna, na Internet strani MORiT - mrt.gov.me - pojavilo se tzv. "Reagovanje na navode njemačke ambasadorke izrečene u emisiji "Načisto" na TV Vijesti".

Njemačka ambasadorka je baratala činjenicama koje su manje-više poznate javnosti - i izvjesno je da ne bilo reagovanja MORiT da nije pomenula Violetinu postavku u Veneciji. Biće da se naša draga Violeta osjetila i prozvanom i pozvanom da uzvrati gospođi Štajnaker - ali ne u svoje ime - nego u ime MORiT - i to iz mjesta, promptno - i vrlo neprimjerenim tonom - dopuštajući sebi prejake izlive emocija, ako mene pitate.

Dakle, Violeta je očigledno upumpala grdne pare, naše pare, na kojekakva kvazi-akademska prenemaganja u Veneciji - na zadovoljstvo nekih opskurnih likova iz bijeloga svijeta - kojima je draga Viki interesantna poglavito iz razloga što su joj na raspolaganju gomile naših para - a mogla je da te pare lijepo preusmjeri na nešto od čega bi bilo neke konkretne koristi za Solanu, u skladu sa preporukama EU i Evropskog parlamenta - na nešto što bi se moglo shvatiti kao napor usmjeren u pravcu konačnog stavljanja zone Solane pod oficijelnu zaštitu - i na nacionalnom i na međunarodnom planu (famozna Ramsar lista!).

Violeti nije lako, naravno - zamislite da ste vi komesarka/komesar CG postavke na Bijenalu arhitekture u Veneciji, da ste uložili strahovite napore u ispredanje bajki na temu "strategija za održivi ekološki i ekonomski razvoj Solane" - i da sad tamo neka ambasadorka SR Njemačke, umjesto hvalospjeva, ignoriše vaše strahovite napore - i da vam još, preko svega, prebacuje silne pare koje ste upucali u nešto što nije vrijedno ni pomena - U NIŠTA - odnosno u ništa što bi išlo u pravcu pozitivnih preporuka iza kojih stoje visoke evropske institucije.

I da bi ta stvar definitivno otišla u nadnaravnom pravcu, što je i bilo za očekivati - Violeta, između ostaloga, prebacuje gospođi Štajnaker postavku SR Njemačke na Bijenalu arhitekture u Veneciji:

"Naime, njemačko učešće na ovoj značajnoj priredbi (gdje je samo iskopala tu riječ "priredba" - op.a.) posvećeno je rješavanju pitanja migranata. Takav format nastupa Njemačke svakako je zahtijevao značajna sredstva. I na ovaj način, Njemačka je pokazala u kojoj mjeri pridaje važnost ovom krucijalnom problemu međunarodne zajednice. U tom kontekstu, niko nije postavio pitanje da li je, možda, bilo pametnije da su sredstva koja je Njemačka uložila u ovakvu formu ekspliciranja problema migranata, bilo bolje uložiti u neposredno rješavanje ovog pitanja (naravno da niko nije postavio pitanje o rješavanju "ovog pitanja" - jer bi to pitanje, da je postavljeno, bilo van pameti - op.a.)".

Violeta bi ipak morala da zna da je Njemačka golema država - i moćna, nadasve, u svakom pogledu - i da se Njemačka uspješno nosi sa problemom migranata i izbjeglica - kojih u ovom trenutku u Njemačkoj ima oko milion (više od 300.000 djece) - te da je najavljen zakon o integraciji tih ljudi u njemačko društvo - i da su predviđena astronomska sredstva - u visini od 18.6 milijardi eura - za rješevanje izbjegličke krize u narednoj godini - čak 93.6 milijardi eura do 2020. godine - tako da su sredstva koja je Njemačka uložila u svoju postavku na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji apsolutno beznačajna u kontekstu ukupnih ulaganja Njemačke u rješavanje problema migranata i izbjeglica.

Pitanje je zapravo koliko je CG uložila u zaštitu Solane ove godine - pominje se nekih 70.000 eura - i da li su ta ulaganja stvarno viša, ili su pak niža od cifre koju je Violeta ulupala na svoju postavku na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Ne znam da li je tužna, ili je pak smiješna ta silna arogancija, to silno samopuzdanje kojim Violeta dijeli lekcije i lijevo i desno - pozivajući se, za sad, na stanovitu Ejmi Frierson (Amy Frearson, Dezeen) - dok se ne pojavi neka jača referenca - dok neko sa Kolumbije ili sa Harvarda ne riješi da se zauzme za njenu stvar (uz stanoviti honorarčić - koji ide na naš račun - to se podrazumijeva).

Bonus video: