Švajcarci bolji od debitanta

Od 18 sati igraju Vels i Slovačka, u 21 sat sastaju se Engleska i Rusija
0 komentar(a)
Svajcarska albanija, Foto: Reuters
Svajcarska albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 15:28h

Švajcarska je krenula pobjedom, Albanija pokazala da nije zalutala na Euro – epilog je meča u Lensu, koji je odlučen u petom minutu.

Golman Albanije Beriša napravio je prvu i jedinu grešku na utakmici, loše procijenio centaršut Šaćirija, a štoper Hofenhajma Fabijan Šar glavom, ispred njegovih ruku, ubacio loptu u mrežu.

„Pritisak nas je upropastio u prvih 20 minuta. Nismo uspjeli da se izborimo na startu, a kasnije – nismo imali sreće“, rekao je selektor Albanije Đani de Bjazi.

Bilo je jasno nakon gola da će Albanija, izrazita defanzivna ekipa, koja je u kvalifikacijama za Euro imala najmanje šuteva u okvir gola od svih reprezentacija, teško doći do povoljnog rezultata.

Šanse su dodatno umanjene u 35. minutu, kada je najbolji defanzivac i lider tima Lorik Cana neoprezno dobio drugi žuti karton, zbog igranja rukom pred kaznenim prostorom.

Da je Džemaili iz tog slobodnog udarca imao malo sreće i da stativa nije spasila Berišu, vjerovatno bi Švajcarska ostvarila rutinsku pobjedu.

Ovako, izabranici Đanija de Bjazija nisu ustuknuli pred favoritom, na terenu se nije vidjela „bratska ljubav“ Granita i Taulanta Džake, etnička povezanost igrača oba tima.

„Bila je emotivna utakmica za mene i mog brata. Porodica nam je bila na tribinama, jedan protiv drugog. Srećan sam zbog pobjede, a drago mi je i da je Albanija pokazala da je veliki tim“, kazao je vezista Švajcarske Granit Džaka, zvanično najbolji igrač utakmice.

Vodila se čvrsta borba, u kojoj Švajcarska jeste imala nekoliko šansi da prelomi meč (šest odbrana imao je Beriša), ali u kojoj je Albanija imala tri dobre prilike. Najveću i posljednju upropastio je Škeljzen Gaši.

Vješto se iskrao odbrani rivala, izašao sam ispred Zomera, imao i vremena i prostora da se namjesti, ali je golman Švajcarske maestralno, vrhovima prstiju izbacio loptu preko prečke.

„Zadovoljan sam kako smo igrali sa deset igrača i pri negativnom rezultatu. Jednostavno – nismo imali sreće“, kazao je De Bjazi.

Bonus video: