Sudar nestrpljivih debitanata

"Želim da vidim svoje igrače kako uživaju. Zaslužili su to. Sam čin izlaska na teren i pjevanja himne biće nezaboravan", kaže selektor Velsa Kris Kolmen
0 komentar(a)
Garet Bejl, Foto: Reuters
Garet Bejl, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 12:36h

Garet Bejl je 7. oktobra 2006. postao najmlađi strijelac u istoriji velške reprezentacije. Tek je napunio 17 godina, kada je u utakmici kvalifikacija za Euro iz slobodnog udarca zatresao mrežu - Slovačke.

Istog rivala sa kojim će, deceniju kasnije, ostrvski „zmajevi” igrati u Bordou, u prvom meču dva debitanta na evropskim šampionatima još od 1996. Brzanac Reala bio je najzaslužniji za dolazak Velsa u

Francusku postigavši sedam od 11 golova u kvalifikacijama, uz dvije asistencije.

"Ovo nije ekipa jednog igrača", zadržava skromnost najskuplji igrač planete, uoči prvog nastupa svoje reprezentacije na nekom velikom takmičenju još od Mundijala 1958.

Uz Bejla, razlog plasmana na Euro „zmajeva” je jaka defanzivna linija, koja je primila samo četiri gola u 10 mečeva.

"Mislili smo da se ovo nikada neće desiti, ali tu smo", kaže selektor Velsa Kris Kolmen, koji je dan prije uvodnog susreta proslavio 46. rođendan. "Želim da vidim svoje igrače kako uživaju. Zaslužili su to. Sam čin izlaska na teren i pjevanja himne biće nezaboravan.

Po strani patriotski naboj...

"Želimo da pobijedimo u prvom meču! Bio bi to ogroman podstrek za preostale dvije utakmice u grupi".

Kolmanov kolega na slovačkoj klupi, Jan Kozak, djeluje smirenije.

"Prestar sam da bih bio nervozan. Nikada nisam vodio selekciju na Euru, ali sam igrao na jednom u dresu Čehoslovačke", kaže 62-godišnji stručnjak.

Vels ima Bejla, Slovačka - Mareka Hamšika, zvijezdu Napolija, koji je nosio kapitensku traku i prije šest godina na Mundijalu u Južnoj Africi, jedinom velikom turniru na kojem su „sokoli” učestvovali.

Vjerovatni sastavi

Vels: Henesi - Tejlor, Dejvis, Vilijams, Čester - Gunter, Robson-Kanu, Alen, King, Ramzi - Bejl.

Slovačka: Kozačik - Svento, Đurica, Škrtel, Pekarik - Hrosovski, Kučka, Duris, Hamšik, Vajs - Nemec.

Bonus video: