Bratski duel

184 pregleda 7 komentar(a)
Braća Džaka, Foto: Google
Braća Džaka, Foto: Google
Ažurirano: 11.06.2016. 10:05h

Simbolika je potpuna: u prvom meču debitantskog učešća na velikim turnirima, Albanija će se sastati sa reprezentacijom u kojoj četvrtinu sastava čine igrači kojima je maternji jezik – albanski. Veze su obostrane – među „orlovima“ njih desetorica su rođeni ili odrasli u Švajcarskoj!

Tu šizofrenu sportsku poziciju uoči duela u Lensu, prikladno ilustruje porodični slučaj braće Džaka, čiji roditelji su prije tridesetak godina prešli sa Kosova u Bazel.

Obojica su prošli sve uzrasne kategorije reprezentacije „časovničara“, da bi mlađi i nadareniji Granit (23) u junu 2011. debitovao za A tim, a potom uticao na starijeg Taulanta (2013) da se priključi Albaniji, što je ovaj i uradio krajem 2013.

Upravo njih dvojica ispisaće istoriju Eura – postaće prva braća koji će igrati jedan naspram drugog. Za Granita emotivni stres će ublažiti iskustvo – vezista koji je krajem maja potpisao za Arsenal, već je učestvovao u dva trijumfa nad „orlovima“ u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu (2:0, 2:1).

"Bio sam nervozniji nego inače. Međutim, kada sam izašao na teren sve je bilo drugačije", prisjeća se mlađi brat Džaka.

"Biće čudno, ali obojica smo profesionalci, i nećemo dozvoliti da naš odnos utiče na meč. Neka bolji pobjedi!"

Dva dresa, dva fudbalska mentaliteta. Sa Bosancem Vladimir Petkovićem na klupi, Švajcarska je, kao treća najefikasnija reprezentacija kvalifikacija, u deset mečeva postigla 24 gola. Individualno, osjetno je jača od „orlova“.

"Jedan sam od onih koji može da napravi razliku na terenu, ali moramo igrati kao tim", upozorava ofanzivni vezista Švajcarske Džerdan Šaćiri.

Na drugoj strani, Albanija je pod Italijanom Đanijem di Bjazijem, u kvalifikacijama igrala – italijanski. „Orlovi“ su dopustili rivalima samo pet pogodaka, ali su mrežu tresli svega deset puta, najmanje od svih učesnica Eura.

"Ne želimo da budemo turisti u Francuskoj“, najavio je šampionat bivši trener Torina i Udinezea. - Bajka je moguća.

„Jemi gati“ – u prevodu „spremni smo“ bila je jučerašnja naslovnica najtiražnijeg albanskog sportskog lista „Panorama sport“. Problem „orlova“ je što taj poklič prepoznaje praktično polovina švajcarske startne postave.

Sastavi

Albanija: Beriša – Agoli, Mavraj, Cana, Hisaj – Abraši, Kače, T. Džaka, Lenjani, Roši – Sadiku.

Švajcarska: Burki – Rodrigez, Đuru, Šer, Lihtštajner – G. Džaka, Behrami, Džemaili, Šaćiri, Embolo – Seferović.

Brojke

6 – švajcarskih reprezentativaca su etnički Albanci (Granit Džaka, Behrami, Džemaili, Šaćiri, Mehmedi, Tarašaj)

10 – albanskih reprezentativaca su ili rođeni ili odrasli u Švajcarskoj (Taulant Džaka, Abraši, Ajeti, Baša, Gaši, Veseli, Aliji, Cana, Kukeli, Lenjani)

Bonus video: