Dosije Pua: "Vijesti" ne treba da objave demanti i vrijeđanja banke

U prvostepenoj presudi se navodi da se samo jedan, ničim dokazani, pasus tog demanta odnosi na objavljeni tekst. U obrazloženju odluke se dodaje da je banka bila dužna da reagovanje potkrijepi dokazima, a ne uvredama
1 komentar(a)
sud Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
sud Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2016. 07:11h

Apelacioni sud Crne Gore je potvrdio presudu Osnovnog suda, kojom je odlučeno da “Vijesti” ne treba da objave reagovanje Universal Capital banke (UCB) na tekst “Igre milionima i sumnjivim procjenama”. Apelacioni sud je odbio žalbu banke, navodeći da ne postoje protivurječnosti na koje se ukazuje žalbom, jer je izreka presude razumljiva, sadrži jasnu odluku o odbijanju tužbenog zahtjeva i o troškovima postupka.

“Sadržaj odgovora tužioca se, pored iznijetih tvrdnji u vezi sa navodima iz objavljenog teksta, odnosi na članove Centra za istraživačko novinarstvo (navode se imena predsjednika i članova CIN-a), objavljeni tekst karakteriše se kao pokušaj "medijskog linča konkurencije", "drske agresije", "djetinjasto poimanje bankarskog poslovanja" i na taj način uvredljivim tonom iznosi lična ocjena o dnevnom listu”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

I Apelacioni sud ističe da je svrha reagovanja da se u funkciji javnog dijaloga, poriču ili dopunjuju sporni objavljeni navodi i da treba da djeluje “snagom svoje uvjerljivosti, argumentovanosti, a ne snagom ogorčenja i ličnih komentara upravljenih protiv novinara”.

U prvostepenoj presudi se navodi da se samo jedan, ničim dokazani, pasus tog demanta odnosi na objavljeni tekst. U obrazloženju odluke se dodaje da je banka bila dužna da reagovanje potkrijepi dokazima, a ne uvredama na račun dnevnog lista i njegovih vlasnika. Podgorički Osnovni sud nedavno je odbio i tužbu banke kojom je tražena odšteta od 300.000 eura, zbog serije istraživačkih tekstova “Dosije Vei Seng Pua”.

Bonus video: