Životna šansa Dejana Zlatičanina

Dejan Zlatičanin obećao da će nokautirati Bolivijca Franklina Mamanija u borbi za svjetsku titulu u lakoj kategoriji WBC verzije. Od boksera sa prostora bivše Jugoslavije takvu titulu osvojio jedino legendarni Mate Parlov
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2016. 10:43h

Jedna od najsvjetlijih stranica crnogorskog sporta biće ispisana večeras u gradiću Verona u američkoj državi Njujork, tačnije u nedjelju u ranim jutarnjim satima po našem vremenu, kada će Dejan Zlatičanin biti tek drugi bokser sa prostora bivše Jugoslavije koji će se boriti za titulu prvaka svijeta u najprestižnijoj WBC verziji.

Pred kamarama Šoutajma, rival 32-godišnjem Podgoričaninu za titulu u lakoj kategoriji, koji sa pravom zbog razornog krošea nosi nadimak Dinamit, je Matador iz Bolivije, Franklin Mamani.

Organizator je najavio da bi borba trebalo da počne u 3 sata poslije ponoći po našem vremenu.

"Moram da odam priznanje borcu iz Bolivije, jer je prihvatio borbu. On je peti sa liste WBC federacije, a mnogi iz Top 10 najboljih boksera u mojoj kategoriji su odbili ponudu. Iznenađen sam kakvo strahopoštovanje uživam kod najelitnijih boksera. A Mamani je bokser koji mi odgovara stilom, jer voli da se bori i to iz blizine. Siguran sam da ću šampionski pojas opasati i prije isteka 12 predviđenih rundi", kazao je za „Vijesti” najbolji crnogorski bokser.

Zlatičanin je strahopoštovanje zaslužio fantastičnim pobjedama u nizu nad trojicom vrhunskih boraca, a u Americi i bokserskim krugovima je kao dinamit odjeknula njegova pobjeda nad Ivanom Redkačem, Ukrajincem kojeg su stručnjaci i mediji proglasali budućim vladarom lake kategorije.

"Zlatičanin je agresivan, jak i talentovan borac. Meni će biti čast da se oprobam u ringu protiv njega i pokušaću da iskoristim ukazanu priliku i osvojim pojas. Ipak, svjestan sam da ću protiv sebe imati najboljeg boksera u kategoriji u kojoj boksujem", rekao je 29-godišnji Mamani nakon jučerašnjeg mjerenja.

Mamani je dobio posljednjih deset borbi, ukupno 21, a u karijeri ima dva poraza i jedan neriješen meč. I Zlatičanin je slavio 21 put, ali uz isto toliko profi nastupa, čak 14 puta nokautom.

"U životnoj sam formi. Pripremao sam se dugo, najprije za Horhea Linaresa iz Venecuele, a potom Italijana Emilijana Marsilija. Oni su, svaki za sebe, našli razloge da pobjegnu od meča, a ja moram da iskoristim ovu šansu i budem tek drugi bokser sa prostora bivše Jugoslavije sa šampionskim WBC pojasom, pošto je to uspjelo još samo Mate Parlovu 1978. godine u poluteškoj kategoriji. Samo, Parlov je iza sebe imao cijeli organizovani sistem jedne bokserske zemlje, a opšte je poznato kakav tretman ja imam u Crnoj Gori - nikakav! Ipak, ja predstavljam Crnu Goru, i boriću se pod našom zastavom onako kako i doliči predstavniku ponosnog naroda", naglasio je Zlatičanin.

A od početaka u sali Bokserskog kluba Budućnost, Zlatičanin je prošao trnovit put, i uspio da izbori svijetla najveće pozornice u zvanično najtežem svjetskom sportu.

Galerija

Bonus video: