U 88. GODINI

Umro Gospodin hokej, Gordi Hau

68 pregleda 0 komentar(a)
Gordi Hau, Foto: Reuters
Gordi Hau, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 20:51h

Najveća legenda u svijetu profesionalnog hokeja na ledu, Kanađanin Gordi Hau, umro je rano jutros, prenijeli su američki elektronski mediji. Imao je 88 godina.

Hau je bio poznat jednostavno kao "Gospodin hokej". Igrao je 26 sezona u NHL-u i šest sezona u ligi WHA. On je rekorder po broju odigranih utakmica u NHL - 1.767. Drugi je po broju postignutih golova u karijeri (801) i četvrti po poenima (1.850). Sa Detroitom je osvojio četiri Stenli kupa, a 23 puta je učestvovao na Ol-star utakmicama.

Hau je u oktobru 2014. pretrpeo ozbiljan moždani udar. Posle toga je podvrgnut liječenju matičnim ćelijama, a njegova porodica je navodila da mu je to mnogo pomoglo, toliko čak da je u februaru 2015. prisustvovao večeri koju je njegov rodni grad Sakstun priredio u njegovu čast. 

Njegov sin Marej Hau rekao je da se kasnije borio s demencijom.

Hau je bio poznat po svojoj sirovoj snazi i izdržljivosti, koje je kombinovao s neprevaziđenim osjećajem za gol. Bio je poznat i po svojoj dugovječnosti, pošto je u sezoni 1979/80. igrao za Hartford, sa 52 godine. On je tako postao jedini NHL igrač koji je igrao u pet različitih decenija.

Njegov sin Mark Hau takođe je bio hokejaš, koji je odigrao 16 sezona u NHL. Godine 1973. Mark Hau je prešao u WHA da bi igrao sa svojim bratom Martijem i ocem Gordijem. 

"Gospodin hokej" je osvojio šest trofeja Hart, koji se dodjeljuje najkorisnijem igraču (MVP), kao i šest trofeja Arta Rosa, koji se dodeljuje najboljem strijelcu NHL-a.

U kuću slavnih primljen je 1972. Za sobom je ostavio ogromnu zaostavštinu u profesionalnom hokeju, od spomenika u Detroitu do dostignuća zvanog "het-trik Gordija Haua", odnosno kada igrač na jednoj utakmici zabilježi gol, asistenciju i - potuče se. 

Preporučujemo za Vas