Manifestacija u čast Mistoviću

“Na izložbi će nam svoje poetike predstaviti 67 autora iz zemlje i inostranstva, a odmah sjutradan, u subotu na Virpazaru u 13 sati otvaramo Park skulptura, a uveče u 19 i 30 na tvrđavi Besac retrospektivnu izlozbu 'Rekvijem za Đorđija Crnčevića', pokojnog velikog umjetnika poniklog u Crmnici"
96 pregleda 0 komentar(a)
Organizatori Virski, Foto: Radomir Petrić
Organizatori Virski, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.06.2016. 14:40h

U spomen sjenima umjetnika Branislava Banja Mistovića, čiji je izuzetno talentovan i kreativan životni i stvaralački umjetnički put tragično okončan prije 26 godina u saobraćajnoj nesreći, od danas do 22. juna u Baru i na Virpazaru biće održan II Festival umjetnosti “Virski”. Ovu multimedijalnu manifestaciju večeras u barskoj galeriji “Velimir A. Leković” otvara u 21 sat izložba “Putevi umjetnosti”.

“Na izložbi će nam svoje poetike predstaviti 67 autora iz zemlje i inostranstva, a odmah sjutradan, u subotu na Virpazaru u 13 sati otvaramo Park skulptura, a uveče u 19 i 30 na tvrđavi Besac retrospektivnu izlozbu 'Rekvijem za Đorđija Crnčevića', pokojnog velikog umjetnika poniklog u Crmnici koji je vremenom postao skulptorska gromada i van prostora bivše Jugoslavije.

Od 21 sat u subotu na virpazarskom trgu gitarski koncert izvešće mladi muzičari iz Nikšića”, saopštio je na juče održanoj konferenciji za medije magistar zidnog slikarstva Petar Vujošević, autor izložbe.

On je istakao da su među 67 autora koji će se predstaviti Baranima i neki veoma interesantni teoretičari umjetnosti koji će održati predavanja.

U programu festivala je rezidencijalni program - gostovanje pet umjetnica iz Sofije “Welcome Sofia” posvećen tradicionalnom bugarskom ornamentu u savremenoj umjetnosti, a do 13. juna i na Virpazaru i u Baru, Vujošević i Mladen Zagarčanin držaće besjede o gumnu, dok će 12. juna predavanje “Sjekira i skalpel” o umjetnosti filmske montaže održati prof. Dragan Dimčić sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

“O simbolici ornamentike na stećcima govoriće veliki poznavalac bogumilstva, likovni umjetnik Vlado Stjepić iz Ljubljane i to 12. juna od 21 sat u galeriji 'Velimir A. Leković', a dan kasnije, arheolog Goran Pajović će na virpazarskom trgu od 21 sat govoriti o novim načinima prezentacije kulturne baštine.

Za 17. jun je zakazana promocija knjige 'Fragmenti izgubljene nade' pjesnika Vladana Lalovića na trgu u Virpazaru, a program 22. juna zatvara izložba fotografija Steva Popovića u tvrđavi Besac”, istakao je Vujošević.

Organizator festivala je Zoran Mistović, brat preminulog umjetnika, a cilj ove manifestacije, pored ostalog, jeste i da premostiti jaz između likovne publike i likovnih stvaralaca, osvijetli i produbi spoznaju svrhe umjetničkog stvaralaštva, kao i da poveže umjetnike raznih opredjeljenja i raznih meridijana, te da podigne nivo svijesti u društvenoj zajednici o značaju umjetnosti “ne samo za duhovni razvoj nego i za svakodnevni život”.

Bonus video: