EURO vodič: 24 stvari koje treba da znate o učesnicima

5 komentar(a)
Španija, Foto: Reuters
Španija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2016. 14:27h

Počinje 15. Evropsko prvenstvo u fudbalu, u najglomaznijem formatu do sada - čak 24 evropske reprezentacije, gotovo polovina Starog kontinenta, nadmetaće se od 10. juna do 10. jula u devet francuskih gradova.

Prošireni format takmičenja „obojao“ je evropske fudbalsku smotru nizom zanimljivih detalja i čudnih statističkih podataka. Neke nestvarne brojke i činjenice kriju se među 24 reprezentacije koje će nastupiti u Francuskoj. Koja je najmanja nacija na Euru?

Koja selekcija je imala najmanje udaraca na gol u kvalifikacijama? Ko je imao najviše pasova? Koja je reprezenzacija napredovala skoro 100 mjesta na listi Fife od početka do kraja kvalifikacija? Ovo su 24 stvari koje treba da znate o svakoj reprezentaciji koja učestvuje na Euru.

BELGIJA (2. na listi Fife) Najbolje plasirana evropska selekcija na listi Fife dala je 24 gola u kvalifikacija, ali su samo četiri gola postigli napadači: Kristijan Benteke, Divok Origi, Miči Batšuai i Loren Depotr, svi po jedan. Eden Azar i Kevin de Brujne, koji nisu klasični napadači, postigli su po pet golova.

NJEMAČKA (4. na listi Fife) Njemačka je završila kvalifikacije kao lider grupe D, a vezista „elfa“ Toni Kros imao je 315 pasova više nego bilo koji drugi fudbaler u svim grupama. Daleko iza Krosa ostali su Serhio Buskets (Španija), Leonardo Bonući (Italija), Dalej Blind i Vesli Snajder (Holandija)...

ŠPANIJA (6. na listi Fife) Porazom od Slovačke u oktobru 2014, Španija je prekinula nevjerovatan niz od 36 uzastopnih mečeva bez poraza u kvalifikacijama za Mundijal i Euro . Nakon tog poraza, ekipa Visentea del Boskea povezala je osam utakmica bez primljenog gola u takmičarskim utakmicama, postavivši novi nacionalni rekord.

PORTUGAL (8. na listi Fife) Ako postigne gol u Francuskoj, Kristijano Ronaldo će postati prvi fudbaler u istoriji koji je pogađao mrežu na četiri različita Evropska prvenstva. As Reala postigao je šest golova na završnicama evropskih šampionata i nedostaju mu još tri da se na vrhu vječite liste izjednači sa Mišelom Platinijem (devet golova).

AUSTRIJA (10. na listi Fife) Prije početka kvalifikacija, Austrijanci su bili 105. na listi Fife, što je njihov najgori plasman u istoriji. Ekipa Marsela Kolera potom je u kvalifikacijama zabilježila nevjerovatnih devet pobjeda (dvije protiv Crne Gore) i samo jednom remizirala, ostvarivši čudesan proboj do 10. pozicije najboljih svjetskih reprezentacija.

ENGLESKA (11. na listi Fife) Gordi Albion je jedini tim koji je osvojio Svjetsko prvenstvo, a još nema titulu evropskog šampiona. Selekcija Roja Hodžsona ostvarila je stoprocentan učinak u kvalifikacijama, što je prethodno uradilo samo pet reprezentacija: Francuzi 1992, Česi 2000, opet Francuzi 2004, te Njemci i Španci 2012.

ITALIJA (12. na listi Fife) Poraz „azura“ u finalu prošlog Eura - 4:0 od Španije u Kijevu, najubjedljiviji je u istoriji velikih takmičenja (Svjetsko i Evropsko prvenstvo) kada su u pitanju finalne utakmice.

ŠVAJCARSKA (15. na listi Fife) Na sva tri prethodna učešća na evropskim prvenstvima (1996, 2004. i 2008), Švajcarci su završili na začelju grupe. Ostvarili su samo jednu pobjedu na devet utakmica.

FRANCUSKA (17. na listi Fife) Nizak plasman na listi Fife „trikolori“ duguju nedostatku takmičarskih mečeva. Kao domaćini Eura, Francuzi nisu morali da igraju kvalifikacije, već su po novim pravilima Uefe odigrali po dvije utakmice sa timovima iz grupe E. I na toj, virtuelnoj tabeli, završili su ispred Portugala, Albanije, Danske, Srbije i Kazahstana.

TURSKA (18. na listi Fife) Turci napreduju iz Eura u Euro - na debiju 1996. su zaustavljeni u grupnoj fazi, 2000. su ispali u četvrtfinalu, a 2008. u polufinalu. Da li ćemo ih vidjeti u finalu?

UKRAJINA (19. na listi Fife) Ukrajinci su na Euro stigli pobjedom protiv Slovenije u baražu, razbivši nevjerovatan maler u doigravanjima - prije toga su čak pet puta ispadali u baražu, četiri puta u kvalifikacijama za Svjetsko i jednom za Evropsko prvenstvo.

MAĐARSKA (20. na listi Fife) Prvi golman Mađarske Gabor Kiralji se nada da će postati prvi 40-godišnjak koji je zaigrao u završnicama evropskih šampionata, čime bi srušio rekord Lotara Mateusa (39 godina i 81 dan, na Euru 2000). Šansu da preduhitri Kiraljija ima 19 dana mlađi Šaj Given, jer Republika Irska ranije igra prvu utakmicu, ali je pitanje da li će nekadašnji golman Njukasla dobiti šansu.

RUMUNIJA (22. na listi Fife) Rival Crne Gore u narednim kvalifikacijama za Mundijal je odigrao 13 utakmica na završnicama evropskih prvenstava i ostvario samo jednu pobjedu. I to kakvu - u posljednjem minutu protiv Engleske, na Euru 2000, golom Dana Petreskua. Dovoljno za četvrtfinale.

SLOVAČKA (24. na listi Fife) Vezista Slovaka Vladimir Vajs, koji je nekada igrao u Mančester sitiju, a sada nosi dres Al Garafe iz Katara, imao je šest asistencija u kvalifikacijama, podijelivši prvo mjesto sa Arkadijušem Milikom (Poljska), Eranom Zahavijem (Izrael) i Džerdanom Šaćirijem (Albanija)

SJEVERNA IRSKA (25. na listi Fife) „Slabija“ Irska je postala prva reprezentacija u istoriji koja se iz petog šešira kvalifikovala na Evropsko prvenstvo. I ne samo to - ekipa je doputovala na Euro sa 12 uzastopnih utakmica bez poraza, što je serija kakvu nema nijedna druga reprezentacija na EP.

VELS (26. na listi Fife) Garet Bejl je postigao 64 odsto golova reprezentacije Velsa u kvalifikacijama (sedam od 11), što je najveća proporcija od svih igrača i selekcija. Zlatan Ibrahimović je dao 58 odsto golova za Švedsku u kvalifikacijama (tri protiv Crne Gore), Ronaldo 46 odsto za Portugal, a Dzjuba 44 odsto golova Rusije.

HRVATSKA (27. na listi Fife) Euro 2016. je četvrto uzastopno učešće Hrvatske u završnicama evropskih prvenstava, a peto u šest pokušaja nakon odvajanja od Jugoslavije. Hrvati nisu uspjeli samo 2000, kada ih je zaustavila - orknjena Jugoslavija. „Vatreni“ su 1996. i 2008. igrali u četvrtfinalu.

POLJSKA (28. na listi Fife) Poljaci su postigli 33 gola u kvalifikacijama, više nego bilo koja druga reprezentacija. Robert Levandovski je sa 13 golova bio najbolji strijelac, ispred Zlatana Ibrahimovića, koji se zaustavio na 13. I još nešto - reprezentativac Poljske Slavomir Peško ima četiri bubrega! Ova anomalija koja zadesi jednog čovjeka na svakih 5,5 miliona ljudi, dijagnostifikovana mu je tokom medicinskih pregleda u Kelnu 2011. I pored toga, normalno igra fudbal, i to vrhunski. Učestvovaće na Evropskom prvenstvu.

RUSIJA (29. na listi Fife) Rusija je jedina selekcija na Evropskom prvenstvu čiji fudbaleri u kvalifikacijama nisu postigli gol glavom. Rusi nisu pogađali glavom, ali su pogađani u glavu - golman „zbornaje“ Igor Akinfejev dobio je baklju na utakmici protiv Crne Gore u Podgorici marta prošle godine. Rusi su dobili meč službenim rezultatom 3:0.

ČEŠKA (30. na listi Fife) Češka je jedina selekcija na Evropskom prvenstvu koja u kvalifikacijama nije uspjela da sačuva mrežu ni na jednom meču. Na vrhu su Španija, Engleska i Rumunija, koji na po osam mečeva u kvalifikacijama nisu primili gol.

REPUBLIKA IRSKA (33. na listi Fife) Najstarija reprezentacija na Euru 2016 - prosjek je 29 godina i 297 dana. Čak tri fudbalera imaju preko 100 nastupa u reprezentaciji - Robi Kin (143), Šaj Given (134) i Džon O'Ši (111).

ISLAND (34. na listi Fife) Najmanja nacija koja je ikad učestvovala u završnicama velikih takmičenja, bilo da se radi o Svjetskom ili Evropskom prvenstvu. Island ima 330 hiljada stanovnika - dvostruko manje od Crne Gore. Najbrojnija nacija na Euru je Rusija, sa 142 miliona stanovnika. Njemačka ima 81 milion, Turska 78, a pretposljednja, Sjeverna Irska, 1,8 miliona.

ŠVEDSKA (35. na listi Fife) Malo koja ekipa toliko zavisi od jednog čovjeka. Zlatan Ibrahimović, nacionalni rekorder po broju pogodaka za Švedsku, postigao je 11 od 19 golova selekcije „tri krune“ u kvalifikacijama.

ALBANIJA (42. na listi Fife) Albanci su imali 28 šuteva u okvir gola tokom kvalifikacija - najmanje od svih selekcija koje su učestvovale, manje čak i od Gibraltara (29), reprezentacije koja je imala gol-razliku -54! Uprkos ovom nevjerovatnom podatku, Albanija se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo, gdje će debitovati na velikim takmičenjima.

Bonus video: