Grčki bogovi fudbala

U susret Evropskom prvenstvu, donosimo pregled dosadašnjih šampionata kroz prizmu fudbalera koji su proslavili najveće fudbalske smotre Starog kontinenta
121 pregleda 0 komentar(a)
Teodoros Zagorakis, Foto: GOAL.COM, GOAL.COM
Teodoros Zagorakis, Foto: GOAL.COM, GOAL.COM
Ažurirano: 10.06.2016. 13:59h

Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine donijelo je senzacionalnog pobjednika - trofej najboljeg na Starom kontinetnu nije podigao kapiten domaćina Luis Figo, ili neka od superzvijezde turnira Zidan, Raul, Bekam ili Nedved, već predvodnik neustrašivih "grčkih pirata" Teodoros Zagorakis.

Grčka, mjesto rođenja demokratije, zemlja koja je svijetu dala važne filozofe i političare, pisce i pozorište, matematičare i fizičare, 2004. godine bila je domaćin Olimpijade, a fudbalski reprezentativci su po povratku iz Lisabona u Atini dočekani kao bogovi.

"Ako je ovo san, ne želim nikada da se probudim", pisalo je na bilbordima širom Atine.

Napravljen je spektakularan doček na aerodromu, život je potpuno stao, a navijači su pod Olimpom su skandirali: "Bog je Njemac".

Kreator čuda bio je poznati njemački trener Oto Rehagel, koji je Grčku preuzeo 2001. godine. Na debiju na klupi doživio je katastrofu protiv Finske 1:5. Domaće prvenstvo drmali su finansijski skandali, problemi sa huliganima, ali nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Grčka se lagano prošetala kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu i završila na prvom mjestu u grupi sa šest poena više od Španije.

Grčki novinar Panos Polizoidis poslije finala na La Luš stadionu napisao je:

"Ovo što se desilo u Portugalu je najveće iznenađenje u fudbalskoj istoriji. Više i od pobjede Njemačke nad Mađarskom 1954. i Danske 1992. Teško je da će se ovako nešto ikada više dogoditi. Bilo bi ludo reći da će se Grčka ikada više plasirati u finale, ali nikad se ne zna".

Na završni turnir u Portugalu došli su kao potpuni autsajderi, selekcija koja na prethodna dva šampionata koja se kvalifikoval nije uspjela da upiše pobjedu.

A na startu su šokirali domaćina Portugal kojeg su savladali 2:1. Poslije osvajanja drugog mjesta u grupi očekivao ih je tada po mnogima nepremostiva prepreka - aktuelni šampion reprezentacija

Francuske, puna svjetskih zvijezda koje je kući poslao napadač Haristeas. Nova senzacija desila se u polufinalu, gdje su Grci srebrnim golom Delasa savladali Češku.

"Činjenica je da je Grčka iznenadila fudbalski svijet. Nije potrebno samo da imate velika imena u timu, morate stalno da se dokazujete na terenu. U Portugal nijesmo došli kao turisti, stigli smo da uradimo nešto korisno", kazao je predvodnim generacije Teofanis Zagorakis.

U finalu repriza duel sa otvaranja prvenstva - Portugal tim pun zvijeza Figo, Deko, Kristijano Ronaldo, Rui Kosta, Maniče, Karvaljo... po drugi put pao je pred "grčkim bogovima fudbala".

Portugalci su imali više od 30 minuta da izjednače, ali nijesu uspjeli ni da probiju put do gola granitnih Helena koje je predvodio neustrašivi vođa Zagorakis.

On je bio pravi lokalni momak - nastupao je u rodnoj Kavali i PAOK-u, a titulu prvaka Evrope dočekao je kao fudbaler atinskog AEK-a. Tek nakon Evropskog prvenstva otišao je u Bolonju, ali se brzo vratio nazad.

Sada je predsjednik PAOK-a i jedan od najpopularnijih grčkih fudbalera svih vremena.

Bonus video: