Savjeti ljekara: Šta raditi u slučaju gušenja

U petak 10. juna završio se Festival dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju. Utiske sumiraju u Bojama jutra
0 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2016. 11:43h

Gušenje je vodeći uzrok povreda i smrti među djecom, naročito one mlađe od četiri godine. Osim hrane, djeci mogu u grlu zapeti sitni djelovi igračaka ili ostali predmeti koji mu mogu stati u usta. Šta podrazumijeva prva pomoć u slučaju gušenja, šta je Heimlichov zahvat za djecu ispod godine dana pogledajte u Bojama jutra u ponedjeljak 13. juna. Najvažnije dileme razjasniće dr Marijana Karišik. O zbrinjavanju kompromitovanog i urgentnog disajnog puta kod djece i odraslih govorilo se i na III Internacionalnom po redu Simpozijumu koji je tokom vikenda održan u Podgorici. Simpozijum se i ove godine održavao pod logom Evropskog udruženja za disajni put. dr Marijana Karišik je članica Vijeća ovog udruženja i predstavnica svoje zemlje u istom.

Tokom juna u parku kod Sportskog centra Morača u Podgorici održavaće se besplatni javni časovi joge. Svake srijede od 1. do 29. juna, s početkom u 19h, građani će imati priliku da vježbaju ovu drevnu disciplinu. Časovi joge namijenjeni su svima, bez obzira na prethodno iskustvo, godine, pol, kondiciju. Kakva je zainteresovanost stanovnika Glavnog grada, kako izgleda čas joge na otvorenom pogledajte u Bojama jutra.

U utorak 14. juna obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Gdje će sve biti organizovane akcije davanja krvi pogledajte u jutarnjem programu. Ekipa Boja jutra vas podjeća i na to za koje vrijeme se nadoknadi darovana krv i šta se dešava u organizmu poslije davanja krvi.

Baletska trupa Allegro premijerno će u utorak 14. juna u 19h izvesti koreobajku “ALISA U ZEMLJI ČUDA” u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 19h. Detaljnije u jutarnjem programu.

U petak 10. juna završio se Festival dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju. Utiske sumiraju u Bojama jutra.

Glavne sportske aktulenosti komentariše Aleksandar Radović, urednik sportske redakcije TV Vijesti.

U Bojama jutra i brojne vrijedne nagrade za najbrže gledaoce.

Bonus video: