Pilotu se bore za život, istraga o padu

Načelnik Intenzivne jedinice primarijus dr Zoran Jovančević je saopštio da je Miroljub Antanasijević smješten na Odjeljenju intenzivne njege da ima prelome grudne kosti, da je stabilno i da je svjestan. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić dao je rok Komisiji do 26. juna da sačini prvi izvještaj o padu helikoptera. On je kazao da je helikopter kontrolisan prije leta
867 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2016. 21:04h

Piloti Vojske Crne Gore pukovnik Namik Arifović (47) i potpukovnik Miroljub Antanasijević (46) teško su povrijeđeni u helikopterskoj nesreći u Podgorici. Oba pilota smještena su na Odjeljenju Intenzivne njege.

Ljekari Kliničkog centra se bore za život zamjenika komandanta Vazduhoplovstva Crne Gore Arifovića, koji je u komi.

Načelnik tog Odjeljenja Zoran Jovančević kazao je da je Arifović na respiratoru i da ima povrede mozga “koje se ne operišu”.

"Antanasijević ima prelome grudne kosti. On je stabilno i svjestan je”, rekao je Jovančević.

Vojna “gazela” oznake HN - 45M, srušila se u 13 sati i osam minuta, u blizini Komanskog mosta, u naselju Gornja Gorica. Uzrok pada “gazele” znaće se tek nakon uviđaja i izvještaja Komisije koju je juče formiralo Ministarstvo odbrane.

Očevici helikopterske nesreće ispričali su juče novinarima da su piloti letjelicom kružili par minuta iznad naselja.

Tvrde da je zvuk gazele "ukazivao da je pokvarena" i da je moguće da su piloti tražili mjesto na kom nema kuća, kako bi se prizemljili.

"Čuo sam zvuk helikoptera, dolazio je iz pravca Danilovgrada. Kada je bio naspram kuća počeo je da hvata lijevi polukrug, da gubi visinu... Opet je počeo da kruži, onda je prednji dio počeo ponirati ka zemlji i pao je”, kazao je očevidac Rasim Softić.

Očevidac Duško Uzelac, koji u tom naselju ima auto servis, ispričao je da je helikopter bio strašno bučan, i da je letio prenisko.

Mještani su iz pale "gazele" izvukli Antanasijevića, a potom prevrnuli helikopter da bi iz njega spasili drugog pilota.

Načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić kazao je da je helikopter pao za vrijeme izvođenja redovne planirane obuke u letjenju.

On nije mogao da saopšti ko je od pilota upravljao "gazelom" kada je pala nadomak kuća u Gornjoj Gorici.

"Ostavio bih Komisiji da utvrdi ko je upravljao helikopterom. Moguće je da je bilo koji od pilota upravljao, ali po zapovijesti koja je data za letjenje to je trebalo da bude potpukovnik Antanasijević", rekao je Samardžić.

Načelnik Službe za odnose sa javnošću i protokol VCG Mehmed Tahirović, kazao je da su Arifović i Antanasijević piloti prve kategorije stručne osposobljenosti, sa stažom u VCG od 1992. godine.

"Pukovnik Arifović ima 1.800 sati naleta i pilot je najviše kategorije stručne osposobljenosti... Potpukovnik Antanasijević ukupno je ostvario 1.200 sati naleta. Takođe je pilot prve kategorije stručne borbene osposobljenosti”, kazao je Tahirović.

Komandant Vazduhoplovstva Crne Gore, pukovnik Živko Pejović saopštio je da je "gazela" koja se srušila proizvedena 8. aprila 1991. godine u tadašnjoj fabrici “Soko Mostar”.

Pejović tvrdi da je posljednji pregled C2 "koji podrazumijeva pregled kompletne letilice i njenog sistema" izvršen 28. maja 2012. godine u Avio servisu Ikar u Banjaluci.

"Od posljednjeg pregleda ostvario je nalet od 153 sata i 15 minuta. Ukupni nalet motora je 1.558 časova i 35 minuta, a njegov remont se vrši na 1.750 časova”, rekao je Pejović.

Tvrdi i da je helikopter pregledan prije polijetanja.

današnji Incident, treći je ozbiljan udes u desetogodišnjoj istoriji Vazduhoplovstva VCG. Laki klipni avion za obuku, tipa "utva-75" srušio se 3. septembra 2008. u Skadarsko jezero, nakon što je zakačio dalekovod.

Dvočlana posada aviona tada je prošla sa lakšim povredama, a vazduhoplov je potpuno uništen.

Tri godine kasnije, 1. septembra 2011. dogodila se tragedija - u uvali Dobreč na Luštici srušio se helikopter HS-42 “gazela”. Poginula su dva pilota i mehaničar - instruktor letjenja potpukovnik Šahbaz Belhadin, stariji vodnik Vidoje Tomić i major Ivan Obradović.

Srušila se najmlađa od 14 "gazela"

Helikopter koji se srušio u Podgorici, bio je drugi najmlađi u floti od ukupno 14 “gazela”, koliko ih je do danas imalo Vazduhoplovstvo VCG.

Uništena "gazela" proizvedena je prije 26 godina u Fabrici vazduhoplova "Soko" u Mostaru, kao jedan od posljednjih u seriji od ukupno oko 160 helikoptera tog tipa napravljenih za nekadašnju JNA.

Uništena letjelica jedna je od pet "gama" - naoružane verzije helikoptera "gazela", koje je do danas posjedovala crnogorska Vojska. Pored njih, našu flotu čini i osam "gazela" opšte namjenje HO-42/45 i jedna “gazela” u izviđačkoj i varijanti za korekturu artiljerijske vatre HI-42 “hera”.

Uništena "gazela", a uz ostale 4 "game" bila je predviđena da ostane u operativnoj upotrebi VCG i djelimično se modernizuje novom avionikom.

Naoružane sa po četiri protivoklopne vođene rakete 9M14M maljutka i dvije samonavođene rakete vazduh-vazduh 9M32M strela-2M, "game" su trenutno jedini vazduhoplovi u Crnoj Gori, sposobni da obavljaju zadatke djelimičnog pružanja vatrene podrške pješadijskim jedinicama i vođenja protivoklopne borbe iz vazduha na daljinama do tri kilometra.

Zbog odličnih manevarskih osobina ovaj 9,5 metara dugačak i nešto manje od tonu težak helikopter koji postiže maksimalnu brzinu od 310 kilometara na čas, bio je i zvanična letjelica nekadašnje helikopterske akro-grupe “Stršljenovi” RV i PVO JNA.

    Galerija

    Bonus video: