Nikšić: Organizovana četvrta godišnja izložba malih-velikih umjetnika iz ateljea „Dali“

"Pravi umjetnik nije onaj koji je inspirisan, već onaj koji inspiriše druge"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2016. 09:16h

U galeriji „Forum“ u Nikšiću organizovana je četvrta godišnja izložba malih-velikih umjetnika iz ateljea „Dali“. Ono što polaznici umjetničke radionice, pod rukovodstvom prof.likovnog vaspitanja Budimirke Dubretić, urade za godinu dana već četvrtu godinu u junu organizuju izložbu kao poklon gradu, ali i da pokažu da grad pod Trebjesom je bio i ostao grad umjetnika.

„Kada posmatramo izložbu i radove polaznika raznih uzrasta, različitih disciplina i tehnika, tema i motiva ono što ih određuje i povezuje je ljubav. Ljubav je početak svake umjetnosti a domet i vrijednost jednog djela zavise od sposobnosti umjetnika da bude inspirisan i voli ono čime se bavi, da nađe način kako da izrazi svoju kreativnost i bude inspiracija drugima“, kazala je otvarajući izložbu Kristina Radović, istoričarka umjetnosti.

Kako je rekla, nije slučajno za geslo izložbe uzeta krilatica Salvadora Dalija – "Pravi umjetnik nije onaj koji je inspirisan, već onaj koji inspiriše druge". A, kako je kazala, izbor polaznika ateljea „Dali“ je upravo da budu inspirisani i inspirišu druge.

Budimirka Dubretić, profesorica likovne umjetnosti u Osnovnoj školi „Luka Simonović“ u Nikšiću, je prije pet godina sasvim slučajno atelje u kome je stvarala pretvorila u umjetničku radionicu. Počeli su da se okupljaju mladi umjetnici, kako oni koji su kod nje naučili da drže kičicu, tako i polaznici koji su već imali početno znanje iz umjetnosti. Zajedno su stvarali, a rezultate njihove kreativnosti i umijeća sugrađani imaju prilike da vide na kraju školske godine.

„Toliko kolorita, boja, toliko različitosti na jednom mjestu, mislim da je to najljepša poruka onoga što ova djeca rade i stvaraju u ateljeu. Ovu generaciju krasi jedna zrelost, opredijeljenost za ono što vole, posvećenost i istrajnost u njihovim ciljevima. To jesu mali koraci, ali od malih koraka se i počinje“, kazala je ponosna profesorica.

Na izložbi se predstavilo preko 50 polaznika, uzrasta od pet do 18.godina, sa oko 270 radova.

„Iza njih je veliki trud, ali i ljubav, jer bez ljubavi ne bi moglo ništa da se uradi. Već imamo generacije koje su prošle kroz atelje i upisale fakultete, generacije koje se spremaju za fakultet, kao i one koji upisuju srednju umjetničku školu“, kazala je Dubretić i pohvalila se uspjesima koje polaznici ostvaruju.

Smatra da mlade, makar kada su u pitanju njeni učenici, interesuje likovna umjetnost jer vrednuju ono što stvori znajući da su u rad ugradili i dio sebe.

„Veoma su posvećeni. Imamo djecu koja dođu u atelje u devet, a izađu u 16 časova. To ne može dijete koje ne voli to što radi i koje nema osjećaj za umjetnost. To je ta ljubav koja ih vodi, zrelost koju pokazuju iako su mali“, kazala je Dubretić.

Galerija

Galerija

Bonus video: